Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa'nın açıklamaları, Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarındaki spekülatif haberlerin asılsız olduğunu ortaya koyuyor. Ülkemizde yeterli miktarda zeytinyağı bulunduğunu ve fiyatların stabil olduğunu vurgulayan Asa, piyasadaki çelişkili fiyatlar ve spekülasyonlara dikkat çekiyor.

AW078695_03

Avrupa'da Üretimde Düşüş

İklim değişikliği, aşırı sıcaklar ve kuraklık, Avrupa Birliği ülkelerinde zeytinyağı üretimini olumsuz etkiliyor. Bu durum, başta İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus olmak üzere dünyanın önemli zeytin üreticilerinde fiyat artışlarına yol açtı.

AW078695_01

Türkiye'de Zeytinyağı Bolluğu

Hidamet Asa, Türkiye'nin 2023/24 hasat döneminde 180 bin ton üretim beklentisi içinde olduğunu belirtti. Ayrıca, Marmarabirlik'in 1 kg sızma zeytinyağı toptan satış fiyatının 270 TL olduğunu, fakat raf fiyatlarında farklılıklar olduğunu ifade etti.

17 Mayıs Güncel Altın Fiyatları 17 Mayıs Güncel Altın Fiyatları

AW078695_02

Fiyat Belirlemede Asit Oranının Önemi

"Bu yılın getirdiği bir durum sebebiyle 0,3 asit zeytinyağı yoktur. Sızma ve naturel birinci zeytinyağlarının fiyatları sırasıyla 265 TL ve 230 TL olarak belirlenmiştir." - Hidamet Asa

AW078695_04

Marmarabirlik'e Yönelik Eleştirilere Yanıt

Marmarabirlik'in zeytin alım fiyatlarına yönelik eleştirilere yanıt veren Asa, üretici kuruluş olarak, üretim maliyeti, enflasyon ve üreticinin kazancını gözeterek fiyat belirlediklerini vurguladı. Ayrıca, Gemlik tipi zeytinin sadece Türkiye'de yetiştiğini ve dökme zeytinyağı ihracat yasağının kaldırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Editör: Umut Gökdaş