Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile birlikte Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde kameraların karşısına geçerek son günlerde Türkiye genelinde artan orman yangınlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, 23'ü ormanlık ve 21’i orman dışı alan olmak üzere 44 farklı yangının kontrol altına alındığını duyurdu.
“Bugün içerisinde başlayan ve büyüme potansiyeli olan yangınlardan Aydın, Muğla, İzmir, Antalya, Edirne ve Bursa’dakiler dahil olmak üzere tamamı kontrol altına alınmıştır” diyen Bakan Yumaklı, “Ancak Antalya Gazipaşa ve Uşak Sivaslı’da küçük çaplı alevlenmeler yaşanabiliyor. Soğutma çalışmaları tamamlanmadan tam kontrol ilan etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
3 İlde 4 Yangın Devam Ediyor
Bakan Yumaklı’nın verdiği bilgiye göre, şu an itibarıyla Bursa, Karabük ve Kahramanmaraş olmak üzere 3 ilde toplam 4 yangın devam ediyor. Bursa’daki Kestel ve Harmancık yangınlarının halen tamamen söndürülemediğine dikkat çeken Yumaklı, özellikle Harmancık-Orhaneli hattında rüzgar nedeniyle yeniden alevlenmeler yaşandığını söyledi.
Bursa’da 3.515 Kişi Tahliye Edildi
Bursa’daki yangınlarda yaşanan tahliye süreci hakkında da bilgi veren Yumaklı, “Kestel ve Harmancık ilçelerinde toplam 11 mahallede, 3 bin 515 vatandaşımız güvenli alanlara taşındı. Müdahaleler 6 uçak, 4 helikopter, 855 kara aracı ve 2 bin 300 personelle sürdürülüyor” dedi.
Karabük ve Kahramanmaraş’ta Mücadele Sürüyor
Karabük’ün Safranbolu ilçesinde, zor arazi şartlarına rağmen 3 uçak, 16 helikopter, 389 araç ve 1.386 personelin görev yaptığı bildirildi. Kahramanmaraş Onikişubat bölgesinde ise taşlık ve sarp arazide hava araçlarıyla müdahale sürüyor.
“Orman Yakmanın Vatana Kurşun Sıkmaktan Farkı Yok”
Orman yangınlarına sebep olanlara sert çıkan Bakan Yumaklı, “Orman yakmanın vatana kurşun sıkmaktan farkı yoktur. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızdan azami dikkat ve hassasiyet bekliyoruz” diyerek uyarıda bulundu.
“Gözü Kara Kardeşlerimle Bu Savaşı Kazanacağız”
Konuşmasının sonunda yangınla mücadele eden personeli ‘yeşil vatanın kahramanları’ olarak tanımlayan Yumaklı, “Sırtında hortumla uykusuz kalan, alevlere direnen bu kahramanlar sayesinde bu savaşı kazanacağız. Hepsinin alınlarından öpüyorum” dedi.
“Türkiye Ağaçlandırmada Avrupa Lideri”
Yanan alanların anayasaya göre imara açılamayacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Türkiye, ağaçlandırmada Avrupa lideri. Her yanan alan, en geç ertesi yıl sonuna kadar fidanla buluşturuluyor. Bu konuda milletimizin içi rahat olsun” ifadelerini kullandı.




