Pazar günü gerçekleştirilecek olan yerel seçimler öncesinde, sandık görevlilerinin iftar saatinde mola alıp alamayacaklarına dair bir belirsizlik söz konusu idi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), bu konuya açıklık getirerek, seçimlerin nasıl bir düzen içinde yürütüleceğini belirledi. YSK'nın yaptığı açıklamada, seçim kanunları çerçevesinde oyların sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız devam etmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

AK Parti'den CHP'ye Geçti! Rozetini Özgür Özel Taktı AK Parti'den CHP'ye Geçti! Rozetini Özgür Özel Taktı

Secim 240322 Ozhw Cover O Rb2 Cover.png

YSK'nın İftar Molası Kararı

Seçim Kanunlarına Göre İftar Molası yok

YSK, 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un "Zarfların açılması, oyların sayım ve dökümü" başlıklı 100'üncü maddesine atıfta bulunarak bir açıklama yaptı.

31 Mart Yerel Seçimlerine Son 11 Gün

Bu maddeye göre,

"Oyların sayım ve dökümüne derhal başlanır, açık ve aralıksız yapılır."

hükmüne yer verildiği belirtildi.

Yerel Seçim Için 5 Adımda Oy Kullanma Rehberi

YSK'nın Oy Birliğiyle Aldığı Karar

Yüksek Seçim Kurulu, Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerine Dair 138 Sayılı Genelgesinde de benzer bir düzenlemenin olduğunu hatırlatarak, oyların sayım ve döküm işlemlerinin kesintisiz devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu kapsamda, YSK oy birliği ile "oy sayım ve döküm işlemlerinin aralıksız yapılması gerektiğine" karar verdi.

Sandık görevlilerinin iftar saatlerinde sayıma devam etmesi, sayım esnasında da kendi imkanları ile iftarını yapması bekleniyor.

Muhabir: Tuncay Şentürk