Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayıştay’ın 163. kuruluş yıldönümünde yaptığı açıklamada, kamu malına yönelik usulsüzlüklere sert çıktı. “Hiç kimse hukukun üstünde değildir” diyen Erdoğan, kamu kaynaklarının verimli kullanımı için Sayıştay’ın denetim gücüne dikkat çekti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sayıştay’ın 163. kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada, kamu malının korunmasının devletin temel görevlerinden biri olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Türkiye'de hiç kimse hukukun üstünde ya da kapsama alanı dışında değildir” diyerek, hem atanmış hem de seçilmiş tüm kamu görevlilerinin millete karşı sorumlu olduğunu belirtti.
“Kamu Malına El Uzatmak Kul Hakkına Girmektir”
Devletin gelir ve giderlerinin denetlenmesinde Sayıştay’ın rolünün önemine dikkat çeken Erdoğan, “Kamu malının tasarrufu ince bir meseledir. Görevi, unvanı, konumu ne olursa olsun, kamu malının usulsüz ya da savurgan şekilde kullanılması kabul edilemez” ifadelerini kullandı.
Başkan Erdoğan, Beytülmalin istismarını asla tolere etmeyeceklerini belirterek, “Gerek merkezi idarede gerekse yerel yönetimlerde kaynakların ekonomik ve etkin kullanımı temel önceliğimizdir” dedi. Kamu malına el uzatanların yargı önünde hesap vereceğini söyledi.
Yapay Zeka ile Denetim Güçleniyor
Sayıştay’ın dijital dönüşüm çabalarını takdirle karşıladığını ifade eden Cumhurbaşkanı, yapay zekâ destekli denetim programının test aşamasına gelmesinin önemine dikkat çekti. Erdoğan, bu çalışmaların kamu yönetiminde şeffaflığı artıracağını söyledi.
Sayıştay'ın Yetki Alanı Genişledi
2010 yılında yürürlüğe giren 6085 sayılı Sayıştay Kanunu ile denetim yetkisinin genişlediğini hatırlatan Erdoğan, kamu iktisadi teşebbüsleri ve belediye şirketlerinin de bu kapsama alındığını belirtti. Bu düzenlemeyle kamu kaynağı kullanan tüm kurumlar Sayıştay’ın denetimi altına girdi.
“Çiğ Süt İçmeyenin Karnı Ağrımaz”
Son dönemde yürütülen soruşturmaların olumlu olduğunu belirten Erdoğan, “Çiğ süt içmeyenin karnı da başı da ağrımaz” diyerek, hukuka aykırı her eylemin hesabının sorulacağını ifade etti. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, denetimin ve yargının ortak çalışmasının demokrasiyi güçlendirdiğini söyledi.