ABD Uzay ve Havacılık Ajansı NASA'nın Chandra X-ışını Gözlemevi ve X-Işını Görüntüleme Polarimetri Gezgini (IXPE) tarafından yapılan çığır açıcı bir keşif, astronominin gizemli dünyasına yeni bir ışık tutuyor. Bir yıldızın ölümünün ardından oluşan, insan eline benzer bir yapı keşfedildi. Bu keşif, evrenin karmaşıklığı ve güzelliğine dair yeni soruları beraberinde getiriyor.

Koç Burcu Çocuğu olan anne babalar dikkat! Liderlik ve enerjileri küçük yaştan itibaren başlıyor! Koç Burcu Çocuğu olan anne babalar dikkat! Liderlik ve enerjileri küçük yaştan itibaren başlıyor!

Bir Yıldızın Dramatik Sonu

PSR B1509-58 adlı pulsarın çevresinde oluşan ve hayalet bir eli andıran MSH 15-52 Bulutsusu, NASA tarafından 2001'de keşfedildi. 16 bin ışık yılı uzaklıkta bulunan bu bulutsu, nükleer yakıtı tükenmiş dev bir yıldızın dramatik sonunun ürünü.

Manyetik Alanlar ve Görüntünün Sırrı

IXPE teleskobuyla yapılan 17 günlük detaylı gözlemler, bulutsunun ve pulsarın manyetik alanındaki "kemiklerini" açığa çıkardı. Prof. Dr. Roger Romani'nin öncülük ettiği çalışmada, X ışınlarını üreten yüklü parçacıkların manyetik alan boyunca hareketi, hayalet bir elin görüntüsünü ortaya çıkardı.

Bulutsunun Gizemli Yapısı

Araştırma, pulsardan gelen enerji yüklü parçacıkların, bulutsunun içindeki "bileğe" yönelen parlak X-ışını püskürmesini keşfetti. Parçacıkların, bulutsunun "bilek, parmaklar ve başparmak" boyunca manyetik alanın sabit olduğu bölgelere nasıl yöneldiği tespit edildi.

Pulsarların Rolü ve Bilimin Öğrenimleri

Stanford Üniversitesinden Niccolo Di Lalla'nın da katkıda bulunduğu bu araştırma, pulsarların nasıl etkili parçacık hızlandırıcılar olarak hareket edebileceğini ortaya koyuyor. Araştırmanın sonuçları, The Astrophysical Journal'da yayımlandı.