Yeni yıldan itibaren otomobil sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir plaka düzenlemesi yürürlüğe girdi. Sahte plakaları önlemek amacıyla yapılan düzenleme kapsamında, yeni tescil ya da plaka değişikliği yapan kişilere karekodlu plaka uygulamasına geçildi.

Yeni yıldan itibaren geçerli olacak araç plakası düzenlemesi

Yapılan düzenlemeyle birlikte, araç plakalarındaki mevcut özelliklere ilaveten, il kodu ile harf grubu arasına karekod eklenmesi zorunlu hale getirildi. Bu yeni uygulama ile sahte plakaların üretilmesi ve kullanılmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İlk tescil, plaka yenilenmesi veya değiştirilmesi gibi durumlarda, isteyen araç sahiplerine karekodlu plakalar sunulacak. Ancak bu hizmet için belirli bir ücret talep edilecek.

Bu düzenleme ile özellikle merdiven altı üretim yapan sahte plaka üreticilerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor. Sahte plaka kullanımının yol açtığı hırsızlık ve araç satışlarındaki sahtecilik gibi suçların azaltılması amaçlanıyor.

APP (Araç Plakası Üreticisi) plakaların kullanımı, sahte plaka yapımına karışan kişilere cezai yaptırımlar getiriyor. APP plakalı araçlar, gerçek plaka bulundurmadıkları takdirde trafikten uzaklaştırılabilir.

Yapılan düzenleme ile birlikte sahte plaka kullanımına uygulanan ceza miktarı 32.170 liraya çıkarıldı. Ayrıca, resmi belgede sahtecilikten dolayı 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da uygulanabilecek.

Karekodlu plakalarda yer alacak bilgiler ise 15x15 mm boyutunda bir kare kod ve 12 haneli seri numarası olacak. Bu kare kod, il kodu ile harf grubu arasına yatay şekilde yerleştirilecek. Emniyet mensupları ve jandarma teşkilatındaki yetkililer tarafından plakadaki karekod denetlemesi yapılacak, böylece gerekli bilgilere hızla erişim sağlanacak.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi hayatını kaybetti

Araç sahipleri, yeni düzenlemeye uyum sağlamak adına karekodlu plakaları tercih etmeye teşvik ediliyor ve mevcut plakalarda herhangi bir değişiklik yapılmasına gerek olmadığı belirtiliyor.

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK