İnanç

Yemeğin tuzuna bakmak orucu bozar mı? Dil ucuyla yemeğin tadına bakılabilir mi?

Evin hanımı, lokantanın aşçısı, yaptığı yemeğin tuzuna veya tadına dil ucuyla bakıp kontrol etse, orucu bozulur mu?

Abone Ol

Oruç tutarken, günlük hayatta karşılaşılan bazı durumlar, orucun bozulup bozulmadığı konusunda bazı soruları da beraberinde getirir. İşte bu durumlardan biri de oruçlu iken yemeklerin tadına bakmanın orucu bozup bozmayacağı sorusu.

Ramazan ayında Yemeğin Tadına Bakmanın Hükmü nedir?

Oruçlu kişilerin, oruçlarını bozmadan yemeğin tadına bakıp bakamayacakları konusu, merak edilen konuların başında geliyor.

İşte cevabı;

 Oruçlu bir kişinin, hazırladığı yemeğin tuzuna veya tadına, dil ucuyla bakması, tattığı şeyi yutmadığı sürece orucu bozmaz. Burada da niyet çok önemli. Niçin yemeğin tuzuna ve tadına bakıyoruz? Sonra yemeğin tadına kim bakıyor? Bu da önemli.

Yemeğin tadına hazırlayan kişi, aşçı vb bakıyorsa ve niyeti yemeğin olup olmadığını anlamaksa sorun yok. Boğazından bu tad geçmedikçe orucu bozulmaz.

Ancak, bu davranışın orucun mekruhlarından olduğunu bilelim. Yani oruçlunun  yemeğin tuzuna veya tadına bakması tercih edilmez, hoş karşılanmaz. Sıklıkla yapılması orucu zedeler. Mecbur kalmadıkça bu davranış yapılmamalı.

Oruçlu iken Yemeğin Tadına Bakmanın en önemli şartı nedir?

Yemeğin tadına bakmanın orucu bozmadığını belirten alimler, bu eylemin bazı şartlara bağlı olduğunu ifade eder. Buna göre, oruçlu kişinin yemeği yutmadan sadece tadına bakması, boğazdan geçirmeden bu işlemi yapması gerekmektedir.

Ayrıca, bu durumun zorunlu bir ihtiyaçtan kaynaklanması ve mümkünse bu yola başvurulmaması önerilmektedir.

Ağzı su ile çalkalamak, diş fırçalamak da aynı hükme tabi

Yemek tadımına ek olarak, oruçlu bireylerin diş fırçalama gibi kişisel hijyen uygulamaları da oruçla ilgili sıkça sorulan sorulardan biridir.

Abdest alırken ağzımıza su alıyoruz. Bu orucu bozmaz. Ancak su boğazımızdan geçerse o zaman oruç bozulur. Ağzı su ile çalkalamak da orucu bozmaz. Yeterki su boğazdan geçmesin.

Diş fırçalamak da, suyun veya diş macununun boğaza kaçmaması koşuluyla orucu bozmaz. Oruçlu kişi misvak da kullanabilir. Ancak, bu tür maddelerin boğaza kaçırılması orucu bozar. Diç macununun gıda, tad vb içeriklerle imal edilmesi oruçlu için risk oluşturmaktadır. Bu sebeple iftar sonrası ve imsak öncesi diş temizliği yapmakta fayda var.

Oruçlu iken yemeğin tadına bakmak ya da diş fırçalamak, belli şartlar altında orucu bozmaz; fakat bu eylemler mekruh kabul edilir ve zorunlu olmadıkça yapılmamalıdır.