Sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde mi? Milyonluk Konserlere Soruşturma İzni Verildi Sıra Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde mi? Milyonluk Konserlere Soruşturma İzni Verildi

Bursa’nın Karacabey ilçesinde balıkçı Adem Yılmaz ile dostluğu filmlere konu olan Yaren leylek, bu yıl hala yuvasına dönmedi. Önceki yıllarda en geç 15 Mart’ta gelen Yaren’in gecikmesi, yaşlılık ihtimali nedeniyle endişeye yol açtı. Doğa gözlemcisi Alper Tüydeş, “Her leylek sürüsü içinde 'Yaren de var mıdır acaba' diye ümitle bekliyoruz” dedi.

Yaren Leylek Bu Yıl Neden Gecikti?

İlkbaharın gelişini müjdeleyen leylekler, Afrika’dan Avrupa’ya göç yolculuklarına başladı. Mart ayı itibarıyla binlerce leylek Anadolu üzerinden İstanbul’a geçiş yaparken, en çok merak edilenlerden biri Yaren leylek oldu. Geçmiş yıllarda en erken 26 Şubat, en geç 15 Mart’ta Karacabey’deki yuvasına dönen Yaren, bu yıl hala görünmedi.

Balıkçı Adem Yılmaz’ın yıllardır dostluk kurduğu ve her göçten sonra yanına gelen Yaren’in gecikmesi, doğaseverler arasında da endişe yarattı. Uzmanlar, leyleklerin ortalama ömrünün 15 yıl civarında olduğunu belirtiyor. Yaren’in ise en az 18-19 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

14 Yıldır Hikayesi Takip Ediliyor

Doğa gözlemcisi Alper Tüydeş, Yaren leyleğin gelişini her yıl kayıt altına alıyor ve milyonlarca kişiye duyuruyor. Tüydeş, “Bu hikayeyi 14 yıldır takip ediyoruz. Yaren 14 yıldır aynı yuvayı kullanıyor. 4 yıl da erişkinliğe ulaşma süresi olduğundan en az 18-19 yaşlarında olduğunu tahmin ediyoruz. Ancak daha yaşlı olma ihtimali de var. Günümüz şartlarında leyleklerin doğal ömrü 15 yıl civarında. Her göç döneminde 'Acaba seneye gelecek mi?' sorusunu soruyoruz” dedi.

Göçmen kuşların birçok doğal ve insan kaynaklı tehditle karşı karşıya olduğunu vurgulayan Tüydeş, “Bu yüzden her yıl Adem Amca ve binlerce Yarensever, Yaren’in gelişini büyük bir heyecanla bekliyor” ifadelerini kullandı.

“Her Leylek Sürüsünde Yaren’i Arıyoruz”

Yaren leyleğin Mart ortasına kadar dönmesini umduklarını belirten Alper Tüydeş, “15 Mart’tan sonra daha gergin bir şekilde ümit etmeye devam edeceğiz. Yaren, sadece bir leylek değil, doğanın önemini anlatan büyük bir hikaye. İnsanlara kuşları, leylekleri ve göç yolculuğunun zorluklarını sevdirdi. Doğanın ne kadar zor durumda olduğunu da hatırlattı” dedi.

Tüydeş, sosyal medya üzerinden gelen mesajların Yaren’in milyonlarca kişi tarafından takip edildiğini gösterdiğini belirterek, “Bugün Türkiye’nin dört bir yanında 'İnşallah Yaren bunların içindedir' diye paylaşımlar görüyoruz. Her leylek sürüsü içinde Yaren’i ümitle bekliyoruz” diye konuştu.

Adem Amca ve Sevenleri Umutla Bekliyor

Alper Tüydeş, “Yaren’i beklerken” başlığıyla yaptığı paylaşımında, Yaren’i sevenlere şöyle seslendi:

“Yıllardır Yaren leyleği beklerken söylediğim ve çok sevdiğim bir söz var: 'Hepimiz Adem olduk, Yaren’i bekliyoruz.' Yaren en erken 26 Şubat’ta, en geç 15 Mart’ta yuvasına dönerdi. Kritik eşik 15 Mart. Önümüzdeki günler, Yaren’in dönmesi için en yüksek beklentiye sahip olacağımız zamanlar. Adem Amca hepimizden çok daha gergin ve endişeli. Ama her ihtimalin farkında.”

Tüydeş ayrıca, Yaren’in gerçekten geldiğinden emin olmak için teknesine konmasının gerektiğini belirterek, “Leylekler zaman zaman başka yuvalara konabilir. Sevinç ve hüzün aynı anda yaşanmasın diye bu detayı paylaşmak istedim. Umarım bu yıl da hikaye devam eder ve hepimiz mutlu oluruz” dedi.

Kaynak: DHA