Son yıllarda neredeyse her apartmanda görmeye başladığımız cam balkonlar, şimdi mahkeme salonlarının konusu oldu. Kimi komşular ferah bir yaşam alanı kazanmanın keyfini sürerken, kimisi bu değişiklikten rahatsız oluyor. Derken konu Yargıtay’a kadar gitti ve herkesin dikkat kesilmesi gereken bir karar çıktı.
Her Balkon Size Ait Değilmiş!
Öyle her balkonu camla kapatmak, "Benim dairem, istediğimi yaparım" demekle olmuyor. Çünkü balkonlar, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre apartmanın ortak alanı sayılıyor. Yani sadece size ait değil; komşularınızla ortak kullanımda olan bir alan. Durum böyle olunca, camla kapatmak gibi bir değişiklik yapmak istiyorsanız apartmandaki daire sahiplerinin %80’inin yazılı iznini almanız şart.
Komşu Cam Balkona Dava Açtı
Yargıtay’a konu olan olayda, bir apartman sakini komşusunun balkonunu camla kapattığını görünce hemen mahkemeye koşmuş. "Bu yapılan, projeye aykırı" diyerek şikâyette bulunmuş. İlk mahkeme ise "Zaten herkes yapıyor, çok da sorun değil" diyerek davayı reddetmiş. Ama iş burada bitmedi.
Yargıtay “Dur” Dedi
Dosya Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'ne taşındı. Ve oradan çıkan karar çok net: Balkonun camla kapatılması, dış cephede yapısal bir değişiklik yaratıyor ve bu da ancak apartman sakinlerinin 5'te 4’ünün yazılı izniyle mümkün. Yani canınız her istediğinde balkonunuza PVC, cam ya da başka bir malzeme taktıramıyorsunuz. Ruhsat gerekmese bile, bu tarz işler binanın yapısını etkiliyor.
Cam Balkon Yaptırmadan Önce Bir Daha Düşünün
Bu kararla birlikte cam balkon yaptırmak isteyen herkesin, önce apartmandaki komşuların onayını alması gerektiği netleşti. Aksi durumda yapılan işlem kaçak yapı sayılıyor ve mahkeme kararıyla söktürülüp eski haline getirilmesi bile istenebiliyor.
Yani Ne Yapmalıyız?
- Balkonunuzu camla kapatmak istiyorsanız, önce komşularla konuşun.
- Kat maliklerinin en az %80’inin yazılı izni olmadan bu işe girişmeyin.
- Belediyeden ya da apartman yönetiminden görüş alın.
- Hukuki sorun yaşamamak için işlemleri usulüne uygun yapın.