Yapay Zeka İnsani Duyguları Kavrayamıyor: "İnsana En İyi Gelen Yine İnsandır"

Mudanya Üniversitesi’nden Klinik Psikolog Dr. Kahraman Güler, yapay zekanın insan psikolojisi üzerindeki etkisini değerlendirdi. Güler, yapay zekanın duygu paylaşımı yapamayacağını belirterek, "Makine ancak bir köprü görevi görür, şefkati ve empatiyi insandan alabiliriz" dedi.

Gençgazete Yapay Zeka Yapay Zekaya Aldanmayın (2)

Yapay Zeka, Duyguları Anlamaktan Uzak mı?

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte yapay zeka, birçok alanda insan hayatına entegre oluyor. Ancak Mudanya Üniversitesi Psikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Klinik Psikolog Dr. Kahraman Güler, yapay zekanın insani duyguları anlama konusunda yetersiz olduğunu vurguluyor.

Ab'nin Yapay Zeka Devrimi Yeni Yasayla Güvenlik Ve Şeffaflık Yolu Açılıyor! (2)

"Makine Düşünüyor Ama Malzeme Kadar"

Dr. Güler, yapay zekanın düşünme kapasitesinin sınırlı olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yıllar önce ‘Makine düşünebilir mi?’ sorusu tartışılıyordu. Bugün görüyoruz ki makine düşünüyor, ancak kendisine verilen malzeme kadar. İnsan bir duyguyu yaşarken, içinde bulunduğu durumu, beden dilini, ses tonunu ve geçmiş deneyimlerini hesaba katar. Ancak yapay zeka sadece verilmiş verilerle çalışır. Bu yüzden duygu paylaşımı yapay zekadan beklenmemeli."

Gençgazete Yapay Zeka Yapay Zekaya Aldanmayın (1)-1

Psikoloji Alanında Yapay Zeka Nerede Duruyor?

Dr. Güler, psikoloji alanında yapay zekanın faydalı olabileceği bazı noktalar olduğunu kabul ediyor. Özellikle tanılama ve değerlendirme süreçlerinde yapay zeka destekleyici bir rol oynayabilir. Ancak terapi ve iyileşme süreçlerinde insan desteğinin şart olduğunu belirterek, "İnsan, tanıklığa ve duygusal bağa ihtiyaç duyan bir varlık. Teknoloji bazı konularda yardımcı olabilir, ancak asıl iyileşme yine insanla olur" diye ekledi.

2050’Ye Kadar Asla Kaybolmayacak Meslekler! Yapay Zeka Bu Mesleklere Diş Geçiremiyor! (3)

"Şefkat ve Empati, Makineden Alınamaz"

İnsani duyguların makine tarafından kavranamayacağını söyleyen Güler, şu ifadeleri kullandı:
"Şefkati makineden alamazsınız, empatiyi makineden alamazsınız. İnsan, kendine benzeyen başka bir insandan aldığı duygusal destekle iyileşir. Hiç kimse ona tanıklık etmez, empati kurmaz ve duygusal alışverişte bulunmazsa, kişi yalnızlaşır ve psikolojik sorunlar yaşayabilir."

Ab'nin Yapay Zeka Devrimi Yeni Yasayla Güvenlik Ve Şeffaflık Yolu Açılıyor! (3)

Yapay Zeka Bir Köprü Müdür?

Dr. Güler, yapay zekanın psikoloji alanında bir köprü görevi görebileceğini belirtti. Ancak bunun sadece süreçleri kolaylaştırıcı bir etki olacağını ve insanın yerine geçemeyeceğini vurguladı:
"Yapay zeka, köprü görevi görebilir; bizi bir noktadan diğerine taşıyabilir. Ancak varmak istediğimiz nokta, duygusal olarak tatmin edici bir iletişimse, bunu ancak bir insan sağlayabilir."

Yapay Zeka Durmadan Gelişmeye Devam Ediyor! Character.al Nedir (3)

Sonuç: Yapay Zeka Yardımcı Ama Yerine Geçemez

Psikoloji dünyasında teknolojinin katkısı yadsınamaz. Ancak Dr. Kahraman Güler’e göre, yapay zeka hiçbir zaman insani duyguların yerini alamayacak. İnsan, ancak başka bir insanla tam anlamıyla iletişim kurabilir ve iyileşme sürecinde destek alabilir.

Bilin Bakalım Asansör Hangi Dilden Türkçe'ye Geçmiştir? İlk Asansörü Kim Kullandı?
Bilin Bakalım Asansör Hangi Dilden Türkçe'ye Geçmiştir? İlk Asansörü Kim Kullandı?
İçeriği Görüntüle

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (1) 6 11Zon

İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!

Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!

Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!

Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!

Kaynak: İHA