Yapay Zeka Uzmanlarından Evrensel Temel Gelir Çağrısı

Yapay zekanın öncülerinden bilgisayar bilimcisi Geoffrey Hinton, yapay zekanın iş dünyasında yol açacağı dönüşümler konusunda uyarıda bulunarak, eşitsizliklerle mücadele için evrensel temel gelirin gerekliliğini savundu.

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (5) 4 11Zon

Yapay zeka endişesini paylaştı

BBC'ye verdiği demeçte, "Yapay zekanın  birçok sıradan işi ortadan kaldırmasından endişe duyuyorum," diyen Prof. Hinton, her vatandaşa düzenli nakit desteği sağlayan bir sosyal yardım reformunun önemine dikkat çekti.

 Evrensel temel gelir, devletin tüm bireylere gelirlerine bakılmaksızın belirli bir maaş ödemesi  anlamına geliyor. Hinton, bu uygulamanın, yapay zekanın iş gücünde yaratacağı değişiklikleri dengelemek için kritik bir adım olabileceğini belirtti.

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (2) 9 11Zon

Kaan Gülten: Evrensel Temel Gelir Ekonomik Riskler Taşıyor

Yapay zeka stratejisti Kaan Gülten, Hinton'ın önerisine yönelik endişelerini dile getirdi. Gülten, "Evrensel temel gelir, ülkeleri şirketlere karşı diz çöktürme stratejisidir," diyerek bu  yaklaşımın ekonomik risklerine dikkat çekti. Erken emekliliğin ekonomi üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, yapay zekanın neden olacağı işsizlikle başa çıkmanın zorluklarına işaret etti.

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (3) 2 11Zon

Yapay zeka şirketlerinin ekonomiler üzerindeki büyük etkisi var

Gülten, işsizliğin artmasıyla vergi gelirlerinin düşeceğini ve bu durumun evrensel temel gelirin sürdürülebilirliğini zorlaştıracağını belirtti.

"Bu verginin yapay zeka şirketlerinden yüksek oranlarda alınması durumunda evrensel temel gelir uygulanabilir bir yöntemken, vergi yükünün devlete kalması halinde artan işsizlikle birlikte uygulanabilirlik zorlaşır," diyen Gülten, yapay zeka şirketlerinin ekonomiler üzerindeki büyük etkisine dikkat çekti.

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (4) 3 11Zon

Yapay zeka şirketlerine taviz verilmesin

Gülten ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin enerji, sürdürülebilirlik ve gelişmeye katkı sağlama potansiyelini vurguladı.

"Ekonomilerini ayakta tutmak için yapay zeka şirketlerine taviz  vermek zorunda kalan ülkeleri büyük riskler bekliyor," diyen Gülten, yapay zekanın dijital kapitalizm sonrası ülkeler üzerindeki baskısının artabileceğine işaret etti.

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (1) 1 11Zon

Yapay zekanın toplumsal etkilerine dikkat!

Bu bağlamda, evrensel temel gelirin ekonomik sürdürülebilirliği ve yapay zekanın toplumsal etkileri dikkatle değerlendirilmesi gereken konular arasında...

Genc Gazete Yapay Zeka Ekonomi (1) 6 11Zon

Kaynak: Haber Merkezi