Yapay Zeka Kullanımıyla Gerçekleşen Şaşırtıcı Dolandırıcılık

Yapay Zeka Nasıl Bir Dolandırıcılık Yolu Oldu?

Ozancan Kubilay'ın kendisine gelen bir e-posta, bu benzersiz dolandırıcılık vakasını ortaya çıkardı. Yapay zeka teknolojisi kullanılarak Kubilay'ın yüzü ve sesi kopyalandı ve bu veriler kullanılarak takipçilerini hedef alan sahte bir video hazırlandı.

Genç Gazete Yapay Zeka Dolandırıcılığı Teknoloji Editörünün Yüzünü Ve Sesini Kopyalayıp Hesapları Boşalttılar (3)

Takipçilerin Dolandırılması

Bir takipçisinin e-posta göndermesi üzerine Kubilay, dolandırıcılığın farkına vardı. Takipçilerinden birinin gönderdiği videoyu izleyince, yapay zekanın kendi videolarını taklit ederek, insanları dolandırıcılık platformlarına yönlendirdiğini fark etti.

Kubilay'ın Tepkisi ve Suç Duyurusu

Kubilay, bu videoyu görür görmez sosyal medya üzerinden takipçilerini uyardı ve ardından avukatı aracılığıyla suç duyurusunda bulundu.

Genç Gazete Yapay Zeka Dolandırıcılığı Teknoloji Editörünün Yüzünü Ve Sesini Kopyalayıp Hesapları Boşalttılar (2)

Samsung, Akıllı Telefon Satışlarında Apple'ı Geride Bıraktı! Samsung, Akıllı Telefon Satışlarında Apple'ı Geride Bıraktı!
"Gerçekten para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir dünyada insanların saçma sapan bu tarz yalan videolarla kandırılarak paralarının alınmasına tahammülüm kesinlikle yok."
“27 Ocak'ta bana bir e-posta geldi ve bu mailde şöyle bir mesaj yazıyordu; ‘Sizin videonuzu izledim ve sonrasında söylediklerinizi yaptım, ama söylediğiniz gibi uygulama çalışmadı' diye. Tabii ben bunu çok dikkate almadım. Hatta bir dolandırıcılık maili sandım bunu ama iş sonrasında çok da öyle olmadı. Gece saatlerinde tekrardan bana bir mesaj geldi bir takipçimden. ‘Sizin çektiğiniz videoyu izledim. Bu işlemleri yaptım, kartımdan para çekildi, ancak hiçbir şey olmadı' diye ekledi. Akabinde birkaç kişinin daha bu tarz mesajlar attığını, bir kişinin de bana doğrudan ‘Ağabey, senin videonu gördüm ama bu video çakma olabilir, istersen bir bak' dediğini gördüm”

  “Dolandırılanlardan bir tanesinden rica ettiğimde bana o videoyu gönderdi. Çünkü videonun ekran kaydını almış sağ olsun ve bu videoyu izlediğimde gerçekten beynimden vurulmuşa döndüm. Çünkü yapay zekayla benim birebir bütün konuşmalarımı, normalde internette yayınladığım insanlar için hayat kolaylaştırıcı içeriklerden bazılarını kopyalayarak ve sesimi de kopyalayarak çok güzel bir şekilde doğrudan bir dolandırıcılık platformuna insanları yönlendirip paralarının alındığını fark ettim.”

Imf Yapay Zeka Işlerin Yüzde 40'Inı Etkileyecek 05

“Gerçekten para kazanmanın bu kadar zor olduğu bir dünyada insanların saçma sapan bu tarz yalan videolarla kandırılarak paralarının alınmasına tahammülüm kesinlikle yok. Dolayısıyla bu durum beni oldukça üzdü ve tabi ki gerekeni de yaptım. Siz siz olun sosyal medyada içerik üreten bir içerik üreticisi size doğrudan bir ‘ödeme ekranına yönlendiriyor' şeklinde bir videosunu görürseniz mutlaka bu videonun doğruluğunu teyit edin. Çünkü yapay zekayla oluşturulan videoların son dönemde bu tarz olaylar için sıklıkla kullanıldığını duyuyoruz ve görüyoruz”

  “Başınıza böyle bir şey gelmemesi için herhangi bir sosyal medyada içerik üreticisi olabilir, herhangi bir ülkemizdeki ünlü bir kişilik olabilir, bir oyuncu olabilir ya da bir siyasetçi de olabilir mutlaka sizi para ödemeye ya da para almaya yönlendiriyorsa bir kere daha düşünün ve sonrasında o videonun doğruluğunu teyit etmeye çalışın.” 

Teknoloji Editörü Ozancan Kubilay

Yetenek Ve Yapay Zekâ Işyerinde Buluştu

Sosyal Medya Kullanıcılarına Uyarılar

Kubilay, sosyal medya kullanıcılarını ve içerik üreticilerini, özellikle yapay zeka ile oluşturulan videolar konusunda dikkatli olmaları konusunda uyardı. Özellikle para ödeme veya alma işlemlerine yönlendiren içeriklerde ekstra dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR