Türkiye'nin otomotiv sektöründeki önemli oyuncularından Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun (TOGG) Gemlik'teki üretim tesislerinde beklenmedik bir gelişme yaşandı. TOGG'un sahipleri arasında yer alan Anadolu Grubu, BMC, Turkcell, Zorlu Holding ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye'nin yerli ve milli otomobili Togg'un üretildiği tesislerdeki tüm üretim faaliyetlerini 12 gün süreyle durdurma kararı aldı.

Türkiye'nin Otomobili Togg üretimine ara veriyor

2018 yılında kurulan ve 2022'de tamamlanan Gemlik'teki fabrikada üretilen Togg'un ilk modeli T10X, 2023 yılında piyasaya sürülmüş ve beklenenden çok daha büyük bir ilgi görmüştü. Ancak şimdi, Togg üretim tesislerindeki tüm üretim faaliyetlerinin durmasıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Türkiye'nin Otomobili Togg üretimine ara veriyor

TOGG'un 2030 hedefleri arasında farklı ihtiyaçlara cevap verecek 5 farklı gövde tipinden oluşan bir ürün portföyü bulunuyor. Şirketin hedefleri arasında gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) 50 milyar avro, cari işlemler açığına 7 milyar avro katkı sağlamak da bulunuyor. Bugün itibarıyla 3 bin kişiyi istihdam eden Togg, süreç tamamlandığında 5 bin kişiye doğrudan, toplamda ise 20 bin kişiye istihdam sağlamayı planlıyor.

Türkiye'nin Otomobili Togg üretimine ara veriyor

Ayrıca, Togg'un elektrikli araçlar için temel teknolojilerden biri olan Li-Ion batarya teknolojisinin önemli oyuncularından Farasis Energy ile kurduğu Siro şirketiyle stratejik bir ortaklık kurarak batarya üretiminde de önemli adımlar attığı biliniyor.

Türkiye'nin Otomobili Togg üretimine ara veriyor

Üretimin durma nedeni, Togg'un Gemlik'teki üretim kampüsünde 12 gün boyunca gerçekleştirilecek sayım ve bakım çalışmaları. Üretim çalışmalarının 8 Ocak'ta tekrar başlaması planlanıyor.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki yerli ve milli markası Togg'un stratejik adımlarını ve üretim süreçlerindeki gelişmeleri yakından takip edenler için önemli bir konu olmaya devam ediyor.