Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren iki büyük şirket konkordato ilan etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'yı Görüşmeye Çağırdı Cumhurbaşkanı Erdoğan, İçişleri Bakanı Yerlikaya'yı Görüşmeye Çağırdı

İzmir merkezli Assos Yemek Gıda AŞ ve Ege Sofra Kurumsal Hizmetler şirketi, yaşadıkları mali sıkıntıları aşamayınca konkordato başvurusunda bulundu. Bu şirketler, Ege Bölgesi'nde binlerce kişiye günlük yemek hizmeti sunuyor. Mahkeme, şirketlere 2 aylık ek süre vererek faaliyetlerinin denetimini sağlamak amacıyla geçici konkordato komiseri atadı.

Başvuruda, söz konusu şirketlerin konkordato kapsamına alınmasıyla mali darboğazın aşılabilmesinin mümkün olabileceği belirtildi. Bahsi geçen şirketlerin mali sıkıntıları aşmak için yoğun çaba sarf ettikleri ifade ediliyor.

Konkordato Ne Demek?

Kısaca; borçlunun mahkeme denetimi altında alacaklılar ile anlaşması durumuna konkordato ismi verilmektedir. Bu anlaşmanın içeriği iki şekilde olabilmektedir. Öncelikle borcun belirli bir oranının ödenmesi ile borcun sona ermesi şeklinde tarafların anlaşması mümkündür. Bununla birlikte borcun vadelere bölünerek ödenmesi halinde borçlunun borcundan kurtulacağı hususunda anlaşılabilir. Ayrıca konkordato terimi, literatürde borç anlaşması veya iflas anlaşması olarak da ifade edilmektedir. Konkordato hem adi borçluların hem de iflasa tabi borçluların yararlanabileceği hukuki bir yoldur.

Konkordato hem borçlu hem alacaklının menfaatleri düşünülerek düzenlenmiş bir hukuki yoldur. İki taraf da kendince fedakarlıklarda bulunarak sulh yoluna giderler. Borçlu olan biri hayatın olağan akışı dolayısıyla borcunu ödemek istemesine rağmen ödeyemeyebilir. Bunun yanında tüm borçlarını vadesinde ödemesi durumunda borçlunun ekonomik geleceği büyük zararlar görebilir. Ayrıca böyle bir durumda alacaklı taraf konumunda olan kişiler de alacaklarını tam veya kısmen alamayabilirler. Özellikle birden fazla alacaklının var olduğu durumlarda bazıları alacaklarını tahsil edebilirken bazıları edemeyebilir. Konkordatonun amacı, tarafları sulh yoluna iterek bu tür zararların meydana gelmesini engellemektir.