Sürücüsüz araç teknolojilerinde dikkat çeken bir gelişme yaşandı. MİA Teknoloji'nin iştiraki Tripy Mobility, Çin merkezli otonom sürüş şirketi CalmCar ile stratejik bir iş birliği anlaşması imzaladı. Bu ortaklıkla birlikte Türkiye'de robotaksi teknolojisinin test edilmesi ve ilerleyen süreçte ticari olarak kullanıma sunulması hedefleniyor.
Türkiye İçin Robotaksi Altyapısı Hazırlanacak
İmzalanan anlaşma kapsamında CalmCar'ın geliştirdiği L4 seviyesindeki tam otonom sürüş teknolojisi, elektrikli araç platformlarıyla bir araya getirilerek Türkiye şartlarına uygun hale getirilecek.
Projede Tripy Mobility, araçların yerel yol koşullarına uyarlanması, test süreçlerinin yürütülmesi, filo yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ve uzaktan kontrol altyapısının kurulmasından sorumlu olacak. Ayrıca çağrı merkezi ve operasyon yönetimi gibi birçok teknik süreç de şirket tarafından geliştirilecek.
L4 Seviyesi Ne Anlama Geliyor?
L4 seviyesindeki otonom araçlar, belirli yol ve trafik koşullarında sürücü müdahalesine ihtiyaç duymadan hareket edebiliyor. Araçlar; gelişmiş sensörler, yapay zekâ destekli karar verme sistemleri ve yüksek çözünürlüklü haritalarla çevresini analiz ederek güvenli şekilde yol alabiliyor.
Yine de bu teknoloji, belirlenen çalışma alanları dışında gerektiğinde insan müdahalesine ihtiyaç duyabiliyor.
100 Bin Saatten Fazla Gerçek Yol Testi
Şirket tarafından paylaşılan bilgilere göre kullanılacak robotaksi sistemi bugüne kadar 100 bin saatin üzerinde gerçek yol testinden geçti. Teknolojinin geliştirilme sürecinde ise milyonlarca saatlik mühendislik çalışması gerçekleştirildi.
Sistemin daha önce farklı otomotiv üreticilerinin platformlarında da kullanıldığı belirtiliyor.
Ticari Kullanım İçin Hazırlıklar Başladı
İlk etapta Türkiye'deki yasal test süreçlerinin tamamlanması ve gerekli resmi izinlerin alınması hedefleniyor. Testlerin başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından robotaksilerin ticari olarak hizmet vermesi planlanıyor.
Tripy Mobility ayrıca kurumsal müşterilere yönelik robotaksi filo kiralama çözümleri üzerinde de çalışacak. Kamu kurumları ve özel sektörle yapılacak iş birlikleri sayesinde otonom ulaşım hizmetlerinin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Avrupa Planı da Masada
Şirket yalnızca Türkiye ile sınırlı kalmayı planlamıyor. Yapılan açıklamaya göre Avrupa pazarına açılma hedefi doğrultusunda Londra'da robotaksi işletmeciliği için resmi başvuru ve hazırlık süreçleri de devam ediyor.
Uzmanlara göre sürücüsüz araç teknolojilerinin önümüzdeki yıllarda daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, şehir içi ulaşımda önemli değişiklikler yaşanabilir.






