Ev Hayvanları Artık Daha Güvende: Kimliklendirilen Ev Hayvanı Sayısı 2 Milyonu Aştı!

kedi köpek (7)

Bursa ve İnegöl'de Bugün Hava Nasıl Olacak? Bursa ve İnegöl'de Bugün Hava Nasıl Olacak?

Yeni düzenlemelerle birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2021'den bu yana sürdürdüğü ev hayvanlarının kimliklendirilmesi çalışmasında rekor bir seviyeye ulaşıldı. Bu sayede ev hayvanlarının daha güvende olduğu bir Türkiye için adımlar atılıyor.

kedi köpek (1)

PETVET Sistemi İle Detaylı Kayıt

Hayvanlara Özel Pasaport ve Bilgiler

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili yönetmelikle ev hayvanı sahipleri, hayvanlarını PETVET sistemi üzerinden kimliklendiriyor. Bu sistemde hayvanın adı, türü, ırkı, cinsiyeti, doğum tarihi gibi bilgiler yanı sıra acil durumda ulaşılacak kişinin bilgileri de bulunuyor. Hayvana yapılan operasyonlar, aşılar ve sahip değişiklikleri gibi bilgiler de kayıt altında.

kedi köpek (3)

Mikroçip İle Kimliklendirme

Mikroçip uygulaması sayesinde, kaybolan veya sokağa terk edilen hayvanlar kolayca tespit edilebiliyor. Bu teknoloji, hayvanın sahibini hızla bulabilmek için oldukça önem taşıyor.

"Kuduz aşısı başta olmak üzere hayvanın geçmişine ait tüm aşıları kayıt altına alınıyor."

kedi köpek (5)

Sahip ve Sahipsiz Hayvanlar İçin Düzenlemeler

Sahip Değişikliğinde Yeni Düzenlemeler

Sahip değişikliği halinde yeni sahibin 60 gün içerisinde ilgili il/ilçe müdürlüklerine başvurarak hayvanın bilgilerini güncellemesi gerekiyor. Yurt dışına çıkışlarda veya yurt içi nakillerde ev hayvanının mikroçip ve pasaport bilgisi zorunlu hale getirildi.

Sahipsiz Hayvanlar İçin Kolaylıklar

Yerel yönetimler tarafından sokakta bulunan sahipsiz hayvanlar için kimliklendirme yapılması zorunlu. Ayrıca sokaktan sahiplenmek istenen hayvanlar için herhangi bir cezai işlem uygulanmadan kayıt altına alma imkanı sunuluyor.

kedi köpek (2)

Yeni Doğan Hayvanlarda Kimliklendirme

6 aylık yaşa kadar olan ev hayvanları için sahiplerin, il/ilçe müdürlüklerine ya da serbest veteriner hekimlere başvurarak kimliklendirme ve kayıt işlemlerinin yapılabilmesi mümkün kılınıyor. Geçen yıl belge alan ancak kimliklendirme işlemi yaptıramayan sahipler için de cezai işlem uygulanmadan kayıt yapma olanağı sağlanıyor.

köpek saldırı (4)

Ev hayvanlarının korunması ve kimliklendirilmesi, hem hayvanların hem de sahiplerinin daha güvende olmasını sağlıyor. Yeni düzenlemelerle birlikte hayvan hakları konusunda atılan bu adımlar, toplumsal bilinçlenmeye de katkıda bulunuyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR