Teravih namazının rekat sayıları, teravih namazının vakti ve teravih namazına niyet konularında merak edilen soruların cevaplarını paylaşıyoruz.
Hz. Peygamber Dönemi ve Rivayetlerdeki Farklılıklar
Sekiz, On Bir, On Üç veya Yirmi Rek’at Meselesi
Hz. Peygamber’in (s.a.v.) kıldığı teravih namazlarının kaç rek'at olduğu konusunda, üzerinde ittifak edilen bir rivâyet bulunmamaktadır. Her ne kadar onun vitir dâhil yirmi üç rek'at teravih kıldığı yönünde bazı rivâyetler varsa da bunlar fukaha tarafından farklı değerlendirilmiştir.
Hz. Âişe’den aktarılan hadislerde, Resûlullah’ın (s.a.s.) Ramazan ve Ramazan dışında on bir veya on üç rek’atlık bir gece namazı kıldığı ifade edilir.
Bu rivayetin teravih namazı hakkında olup olmadığı tam olarak net değildir. Buradan, Hz. Peygamber’in her zaman kıldığı bir gece ibadeti bulunduğu anlaşılmaktadır.
Kur’ân-ı Kerîm’de de bu konuda şöyle buyrulmaktadır; “Gecenin bir kısmında uyanarak, sana mahsus bir nâfile olmak üzere namaz kıl. Umulur ki Rabbin, seni övgüye değer bir makama gönderir.” (el-İsrâ, 17/79)
Ramazan’ın Son On Gününe Özel Yoğunlaşma
Başka bir rivayette Hz. Âişe, Ramazan’ın son on günü geldiğinde Resûlullah’ın gecelerini daha yoğun ibadetle geçirdiğini belirtir. Bu da teravih namazından ayrı olarak, bizzat Hz. Peygamber’in nafile namazlara daha fazla vakit ayırdığını göstermektedir.
Hz. Âişe (r.a) annemizden bize ulaşan bilgi şöyledir: “Resûlullah (s.a.s.) Ramazan’ın son on günü girdiğinde gecelerini (ibadet ve zikirle) ihya eder, ailesini uyandırır, ibadete daha da yoğunlaşırdı.”
Hz. Ömer Döneminde Teravih Namazının Cemaatle Kılınması
Teravih namazının Ramazan gecelerinde düzenli olarak cemaatle kılınması, Hz. Ömer zamanında uygulamaya konulan bir karardır. Şüphesiz Peygamber Efendimizin (s.a.v) ibadetlerini en iyi bilenler onlardır.
Bu dönemde bazı rivayetler yirmi rek’at, bazı rivayetler ise on bir rek’at kılındığına işaret eder. Ancak daha sonraki süreçte yirmi rek’at olarak cemaatle kılınması yaygınlaşmış ve halifelerin dönemlerinden günümüze kadar bu şekil devam etmiştir.
“Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rek’at olarak kılınmıştır.”
Nitekim sahabe arasında da bu uygulamaya bir itiraz olmamıştır. Sonrasında İslâm âlimleri bu uygulamayı benimsemiş, cemaatle kılınan teravih namazının genel kabul gören uygulaması yirmi rek’at olarak şekillenmiştir.
Günümüzde Teravih Uygulaması
Günümüzde özellikle Türkiye ve diğer pek çok İslâm ülkesinde teravih namazı cemaatle yirmi rek’at olarak kılınmaya devam etmektedir.
Ancak teravih, farz değil, nâfile bir namazdır. Bu yüzden yirmi rek’at kılmaya güç yetiremeyenler, evde daha az sayıda rek’atla teravihi yerine getirebilir. Yine de cemaate katılmak daha faziletli bir tercih olarak görülür.
Din İşleri Yüksek Kurulu bu konuda şu açıklamayı yapmıştır: "Şunu ifade etmek gerekir ki teravih namazı nâfile bir ibadet olduğundan, farz gibi telakki edilmesi doğru değildir. Bu nedenle, yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rek'at kılınması hâlinde sünnet yerine getirilmiş olur. Ancak cemaate iştirak etmeye çalışmak daha iyidir."
Teravih Namazının Vakti
Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir. Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır.
Teravihin, yatsı namazının farzından sonra, aynı vakitte eda edilmesi gerekir. Yatsıdan önce kılınan teravih namazı geçerli sayılmaz.
Eğer vakit çıkmış ise; teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.
Teravih Namazına Niyet
Hanefî mezhebi âlimlerinden bazıları, her selâm verildiğinde yeniden niyet edilmesine gerek olmadığını, teravih namazının bir bütün olduğunu belirtmişlerdir.
Teravih namazının başında: " Niyet ettim Allah rızası için Teravih Namazı kılmaya" demek niyet için yeterlidir.
Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rek'atta selâm verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Teravih namazı hakkında merak edilenler:
-
Teravih Namazı Rekat Sayısı:
- Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali dönemlerinden başlayarak günümüze kadar cemaatle yirmi rekât olarak kılınmıştır.
- Günümüzde de, başta Türkiye olmak üzere pek çok İslam ülkesinde teravih namazı cemaatle 20 rekât olarak kılınmaktadır.
- Ancak; yorgunluk, meşguliyet ve benzeri sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnet yerine getirilmiş olur.
-
Teravih Namazı Vakti:
- Teravih ve vitir namazının vakti, yatsı namazının vaktidir.
- Ancak hem teravih hem de vitir namazı, yatsı namazının farzından sonra kılınır.
- Yatsı namazının farzından önce kılınan teravih ve vitir namazlarının iade edilmesi gerekir. Eğer vakit çıkmış ise; teravihin kazası gerekmez, vitrin kazası gerekir.
-
Teravih Namazı Niyet:
- Teravih namazına başlarken niyet ettikten sonra her selâm verişte yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Tercih edilen görüşe göre teravih namazı bir bütün olduğundan her iki veya dört rek'atta selâm verdikten sonra yeniden niyet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
-
Teravih Namazı Ek Bilgiler:
- Teravih namazı nafile bir ibadettir, kılınması sünnettir. Farz gibi telakki edilmesi doğru değildir.
- Dileyen 8 rekat dileyen de 20 rekat kılabilir.
- Cemaat ile kılınması daha faziletlidir.
İnanç haberleri için TIKLAYINIZ!
Astroloji ve Rüya haberleri için TIKLAYINIZ!
Kadın Aile haberleri için TIKLAYINIZ!
Kültür Sanat haberleri için TIKLAYINIZ!