Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Temmuz 2026’da kamuoyuna açıkladığı gıda denetim sonuçlarında dikkat çeken uygunsuzluklar yer aldı. Et ve et ürünlerinde tek tırnaklı eti, çay ve baharatlarda gıdada kullanımına izin verilmeyen boya, bazı takviye edici gıdalarda ilaç etken maddesi, peynirde ise natamisin tespit edildi. Bursa’nın Nilüfer ilçesinde üretilen bir dana sucuk da “tek tırnaklı eti” tespitiyle Bakanlığın listesine girdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda güvenliğine yönelik denetimleri kapsamında yayımlanan Temmuz ayı sonuçlarında, farklı şehirlerde üretilen ve satışa sunulan çok sayıda ürüne ilişkin tespitler kamuoyuyla paylaşıldı.
Bakanlığın “Güvenilir Gıda” sistemi üzerinden yayımladığı listelerde, tüketicinin sağlığını tehlikeye düşürebilecek nitelikteki ürünlere ilişkin işletme, ürün ve uygunsuzluk bilgileri yer alıyor. Bakanlık, bu kategoride gıdada kullanılmasına izin verilmeyen boya veya ilaç etken maddesi gibi tespitleri de kamuoyuna açıklıyor.
30 Temmuz listesinde et ürünleri dikkat çekti
30 Temmuz 2026 tarihli sonuçlarda en fazla dikkat çeken başlıklardan biri et ve et ürünlerinde yapılan tespitler oldu.
Adana’nın Yüreğir ilçesinde Nurettin Sayğılı adına kayıtlı işletmeye ait dondurulmuş karaciğer, dondurulmuş kuşbaşı kırmızı et ve kırmızı parça ette tek tırnaklı eti tespit edildiği açıklandı. Aynı ilçede Mehmet Çiftçi adına kayıtlı işletmedeki kırmızı et de aynı tespitle listede yer aldı.
Tantuni, kavurma ve beyran da listede
Mersin’de yapılan kontrollerde de çeşitli işletmelere ait hazır yemek ve et ürünlerinde tek tırnaklı eti tespit edildi.
Akdeniz ilçesinde faaliyet gösteren Minik Tantuni-Döner Salonu-Eyüp Güner işletmesinin pişmiş dana etinden hazırlanan et tantunisi, Toroslar’daki Tanem Yemekçilik-Merruşe Filik işletmesine ait dana kavurma ve Erdemli’deki Gaziantep Sofrası Beyrancı Ahmet-Ahmet Çelik işletmesinin et tantunisi bu kapsamda listeye girdi.
Toroslar’daki Enes Tantuni ve Döner-Serdar Çekiş işletmesinin dana etinden hazırlanan tantunisi ile Gaziantep Sofrası-Beyrancı Ahmet-Ahmet Çelik işletmesine ait etli beyran yemeğinde de tek tırnaklı eti tespit edildiği bildirildi.
Bursa’daki sucukta tek tırnaklı eti tespit edildi
Temmuz ayı denetimlerinin Bursa açısından dikkat çeken sonucu ise 10 Temmuz 2026 tarihli listede yer aldı.
Bursa’nın Nilüfer ilçesinde faaliyet gösteren Ergün Et ve Et Ürünleri-Ergün Sucuk İmalathanesi-Metin Ergün tarafından piyasaya sunulan Ergün Sucukları markalı ısıl işlem görmüş dana sucukta tek tırnaklı eti tespit edildi.
Aynı tarihli listede Mersin’de satışa sunulan bazı sucuk ve çiğ dana kıyma ürünlerinde de tek tırnaklı eti tespitleri yer aldı.
Siyah çaylarda yasaklı boya tespiti
Denetimlerde yalnızca et ürünleri değil, günlük tüketimde önemli yere sahip çay ürünleri de listeye girdi.
İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde faaliyet gösteren İsar Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından piyasaya sunulan Nurçay Filiz ve Nurçay Altın Başak markalı siyah çaylarda, gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
2 Temmuz 2026 tarihli sonuçlarda ise İstanbul Kadıköy’de Sakaoğlu Grup Pazarlama-Fahrettin Saka tarafından piyasaya sunulan Kravatlı Çay markalı siyah çay aynı gerekçeyle listeye girdi.
Kırmızı toz biberde de boya bulundu
Baharat ürünleri de denetimlerden geçemeyen ürünler arasında yer aldı.
Kilis’in Musabeyli ilçesinde faaliyet gösteren Baş Köylü Baharat-Tahsin Bozkurt firmasının Başköylü Baharat Kırmızı Toz Biber ürününde gıdada kullanımına izin verilmeyen boya tespit edildi.
30 Temmuz tarihli listede Ankara Yenimahalle’de Samocak Gıda İnşaat Turizm Tarım ve Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından Gimsas markasıyla piyasaya sunulan sumakta da kullanımına izin verilmeyen boya tespiti yer aldı.
Takviye edici gıdalarda ilaç etken maddesi
Denetim sonuçlarının dikkat çeken bir diğer bölümünü takviye edici gıdalar oluşturdu.
Adana Yüreğir’de Nurs Lokman Hekim Gıda, Tarım, Bitki ve Botanik Medikal Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından Adavital markasıyla satışa sunulan Panax Ginseng, çoban çökerten ve yulaf içeren takviye edici gıdada ilaç etken maddesi tespit edildi.
İzmir Konak’ta Şifadan Emin Baharat-Engin Göktekin tarafından Mplus markasıyla piyasaya sunulan 240 gramlık epimediumlu bitkisel macunda da ilaç etken maddesi tespit edildiği açıklandı.
Peynirde natamisin tespit edildi
30 Temmuz tarihli denetimlerde süt ürünlerinden de bir ürün listeye girdi.
Konya’nın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Kafaoğlu Süt ve Gıda Mamulleri Sanayii Ticaret Ltd. Şti. tarafından OKTA markasıyla piyasaya sunulan tam yağlı taze eritme peynirinde natamisin tespit edildi.
Temmuz denetimlerinde hangi uygunsuzluklar çıktı?
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Temmuz 2026’da kamuoyuyla paylaştığı sonuçlarda öne çıkan tespitler şöyle sıralandı:
-
Tek tırnaklı eti: Sucuk, kırmızı et, kıyma, tantuni, kavurma ve beyran gibi ürünlerde
-
Gıdada kullanımına izin verilmeyen boya: Siyah çay, sumak ve kırmızı toz biberde
-
İlaç etken maddesi: Takviye edici gıda ve bitkisel macunda
-
Natamisin: Tam yağlı taze eritme peynirinde
Bakanlık, sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalara ilişkin bilgileri işletme ve ürün ayrıntılarıyla kamuoyuna açık şekilde yayımlamayı sürdürüyor.





