2012 yılında yaşanan tabiat olayları nedeniyle tarım sektörü beklentilerini karşılayamadı. 2012 yılını düzenlediği basın toplantısı ile değerlendiren İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezayi Çelik, tarım sektörünün moralinin bozuk olduğunu dile getirdi. Çelik, 2013 yılı için beklenti ve çalışmalarının sürdürdüğünü söyledi.

BAŞARI İÇİN MORAL ŞART

Çelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Bizim tespitlerimize göre bugün tarım sektörünün bütün alanlarında ve kollarında üreticisinden eğiticisine, çiftçisinden mühendisine, tüccarından tüketicisine kadar meşgul olanların hemen hepsinde çok ciddi bir moral düşüşü ve motivasyon noksanlığı söz konusudur. Elbette ki, yapılan işin ekonomik olması, meslek sahibini geçindirdiği gibi para da kazandırması ve daha ilerideki yaşam için önemli ölçüde kazançlı olması gereklidir. Fakat her işte moral güç ve işin severek yapılması ve başarıya ulaşması için başlangıç son derece önemlidir."

İKLİM ÜRETİMİ ETKİLİYOR

2012 yılında yapılan çalışmalara değinen Sezayi Çelik, "Geçtiğimiz yılı tarım alanında değişik açılardan değerlendirecek olursak, elbette ki tabii olaylar ve özellikle de iklimin gelişine ve havanın seyrine bakmakta yarar vardır. İklim açısından bilindiği gibi ülkemizin çok büyük kısmında tarımı sınırlayan en önemli parametre yağıştır, sudur. Eğer herhangi bir yıl yağış ve seyri, yani rejimi arzulanan şekilde devam etmişse, o yıl bolluk olmuş ve çiftçinin yüzü gülmüş demektir. 2012 yılının güz aylarında havaların çok değişken geçmesi sebebiyle kışlık ekimler zamanında yapılamamıştır ve kışlık tahıllar iyi bir performansla 2013 yılına girememiştir. Budama zamanında da havalar bir ısınıp bir soğuması kar yağışının çok fazla ve devamlı olması budamaların çok geçe kalmasına sebep olmuştur."

AYÇEKİRDEĞİNDE PAZARA ERKEN GİREN KAZANDI

"Tüm ülke genelinde olduğu gibi İnegöl"de de kimi tarım ürünlerinde beklentiler karşılansa da bir kısmı hayal kırıklığına uğramıştır." diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Çelik, "Sezonun ilk ürünü kiraz aşırı yağmurlar sebebi ile toplam üründen p"e yakın kayıp vermiştir. Çilek üreticileri de yağmur sebebiyle ürünlerinde kayıplar yaşamıştır. Gerek dağ çileği, gerekse Kurşunlu köyümüzde de uygulandığı gibi plastik örtü üzerinde yetiştirilen çilek beklentileri karşılamamıştır. Patateste bu yıl toplam ürün miktarında düşüklük yaşandı ve üretici maddi olarak emeğinin karşılığını alamadı. Buğday yıllardır olduğu gibi bu yılda üreticimizi hayal kırıklığına uğratıyor, maddi anlamda çiftçimizin emeğini karşılamıyor. Karnabahar ve beyaz lahana birim alana verim çok yüksek olmasına rağmen ancak pazarda satış fiyatı beklenenin altındaydı. Şartlar pancar üreticilerini kendiliğinden üretimden çekilmeye zorlamıştır. Pancar sadece besiciler tarafından küspesi kullanılmak üzere üretilmektedir. Elma, armut, şeftali gibi meyvelerimizde arz talep ve fiyat dengesi orta seviyede ilerlemiştir. Ayçiçeği sezona güzel giriş yaptı fakat ilerleyen dönemlerde ülkenin diğer bölgelerinde üretilen ayçiçeklerinin de pazara girmesi sebebi ile satışta düşüş yaşanmıştır. İnegöl üreticilerinin mahsulleri dururken pazarda durgunluk yaşanmıştır. Kısacası ayçiçeğinde pazara erken girenler kazanmıştır."diye konuştu.

PAZARLAMA ÇALIŞMASI YAPILMALI

Çelik 2012 yılında yaşanan sıkıntılara da değinerek, "Yaşanılan doğal afetlerin sonucuna sigorta şirketleri gerekli sorumlulukları yerine getirmemişlerdir ve çiftçimizi mağdur bırakmışlardır. Bu mağduriyeti Sayın Milletvekilimiz Hüseyin Şahin çalışmaları ile bir nebze de olsa dindirmiştir. Çiftçimizin Tarım Kredi Kooperatifleri"ndeki ve Ziraat Bankası"ndaki borçlarının ertelenmesini sağlamıştır. 2012 yılında yayımlanan "Hal Yasası Yönetmeliği" de çiftçilerimizi mağdur etmiştir. Çiftçilerimizi sistem şifresi almak için Gümrük Bakanlığı"na yönlendirmiş fakat alınan şifreleri kullanacak bir altyapı oluşturulmamıştır ve hala konu netleştirilmemiştir. Girdi maliyetlerinin yüksek olması üretime girmeyi zorlaştırırken desteklemelerin de geç ödenmesi işimizi zorlaştırıyor. Siyasi ilişkilerimizin Suriye, İran ve bazı ülkelerde kötü olması sebebiyle ihracatımızda daralma olmuştur. Üretilen ürünlerimizin pazarlanmasında da sıkıntılar yaşamaktayız. Sadece İnegöl de değil tüm Türkiye de pazarlama açısından çalışmalar yapılmalıdır."

Sigara Fiyatlarında Yeni Dönem: En Ucuz Sigara Kaç TL Oldu? Sigara Fiyatlarında Yeni Dönem: En Ucuz Sigara Kaç TL Oldu?

BABASULTAN SULAMA SİSTEMİ BİTİRİLMELİ

Konuşmasında son olarak 2013 yılı ile ilgili öngörülerinden bahseden Başkan Sezayi Çelik, "2013 yılında İnegöl Ziraat Odası olarak çok fazla beklentimiz ve çalışmalarımız vardır. 2012"de temelini atmış olduğumuz "Toprak Bitki Su Analiz Laboratuarı"nın inşaatı tamamlanmıştır. Alet-ekipman ve cihazları da önümüzdeki birkaç ay içerisinde tamamlayıp çiftçimizin hizmetine sunmayı düşünüyoruz. Tarım Lisesi için Milletvekilimiz Hüseyin Şahin ve İnegöl Milli Eğitim Müdürümüz ile birlikte çalışmalarımız devam etmektedir. Babasultan barajının sulama sisteminin ve İnegöl ovasının boydan boya Mezit-1"e kadar ivedilikle bitirilmesi beklentilerimiz içinde; çünkü yer altı sulamaları maliyeti çok yükseltmektedir. 2013 yılında İnegöl Gıda Tarım ve Hayvancılık fuarı organizasyonu içinde çalışmalarımız devam etmektedir. Bu fuar sayesinde çiftçilerimiz tarımdaki gelişmeleri yakından takip edebilecek ve yeni pazarlara rahatlıkla ulaşabilecektir."şeklinde konuştu.