Bali Bey Hanı ismi nereden geliyor?

Bursa’da bir hana, Yenişehir’de bir camiye ismini veren Bali Bey, 1461’de Kazıklı Voyvoda’nın şehid ettiği Hamza Bey’in oğlu Mehmed Bey’in oğludur.

 

BALİ BEY KİMDİR?

Bursa’lıdır, Osmanlı devlet adamıdır. Dedesinin vakıflarının  yöneticisi idi.

İnegöl’ün Edebey Köyünü padişah kendisine mülk olarak vermiş o da Yenişehir’de bina ettiği camisine ve imaretine vakfeylemiştir.  

Yenişehir’deki Bali Camii O’nun tarafından yaptırılmıştır. O vakit Edebey köyünün 40 hanesi vardı. Ayrıca bu köyde değirmeni ve pirinci dahi vakfeylemiştir. 1493 yılında vefat etmiştir. Bu cami için yine inegöl’deki Yenice Köyü ile Bursa’daki  Bali Bey Hanını da vakfeylemiştir.

Bursa’daki meşhur Bali Bey Hanı da O’nun tarafından yaptırılmıştır.

2-240

SON BİLGİ: Balibey Han; 15.yüzyılda, Osmanlı hükümdarı Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli devlet adamlarından Niğbolu Sancak Beyi olan Hamza Bey’in oğlu Bali Bey tarafından Bursa‘da yaptırılmıştır.

İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 26 Nisan 2024 İnegöl’de Bugün Kimler Vefat Etti | 26 Nisan 2024

Döneminde ticaretin kalbi Kapalıçarşı’daki dükkanlara mal satmak ya da mal almak için kent dışından gelen kafilelerin konaklama ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yaptırılmıştır.  Balibey Han'ın 1950'li yıllarda bazı bölümlerinin sığınak, 1970'li yıllarda ise bir bölümünün kahvehane olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR