Sosyal medya dahil tüm iletişim mecralarında dolaşıma sokulan, teyit.org sitesinin Suriyelilerle ilgili yalan haberleri derlediği yazı dizisine bugün de devam ediyorum.

29) Videonun Gaziantep'te dans eden Suriyeli mültecileri gösterdiği iddiası: Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org'a ihbar olarak gönderilen videonun, Gaziantep'te elektrik direklerine çıkarak eğlenen Suriyeli mültecileri gösterdiği iddia edildi. Videoda mavi kıyafetleri olan bir kişinin beton elektrik direğine çıkarak dans ettiği görülebiliyor.

Ancak videonun Gaziantep'te bir düğün sırasında direğe çıkıp dans eden Suriyeli mültecileri gösterdiği iddiası doğru değil. Söz konusu video ilk olarak 15 Mart 2019'da İran'da çekildiği belirtilerek Twitter'a yüklenmiş. İran'ın güney bölgesinde yer alan Bandar Abbas şehrinde bahsi geçen dans erkekler tarafından yaygın şekilde yapılıyor.

Gaziantep'teki Suriyeli mültecilerin düğününü gösterdiği iddiasıyla paylaşılan videonun ilk olarak Arash isimli bir kullanıcı tarafından 15 Mart 2019'da Twitter'da paylaşıldığını söylemek mümkün. 160 bin kez beğenilen paylaşımın devamında ise kullanıcı, videonun İran'da çekildiğini ifade etmiş.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/videonun-gaziantepte-dans-eden-suriyeli-multecileri-gosterdigi-iddiasi/

30) Videonun denize çıplak girmeye çalıştığı için dövülen Suriyeliyi gösterdiği iddiası: Sosyal medyada paylaşılan videonun, denize çıplak girmeye çalıştığı için dövülen bir Suriyeliyi gösterdiği iddia edildi.

Sözcü gibi haber sitelerinde ise aynı olay dövülen kişinin sığınmacı olduğu iddiası ile 13 Haziran 2019 tarihinde paylaşıldı.

Ancak, videonun denize çıplak girdiği için dövülen bir Suriyeliyi gösterdiği iddiası doğru değil. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yaşanan olayda denize çıplak girmeye çalışan kişi, hem KKTC hem Türk vatandaşı olduğu bilgisi edinilen Muzaffer Mazlum.

Olay, 17 Mayıs 2019 tarihinde KKTC'nin Yeni İskele ilçesindeki Long Beach Bölgesi'nde yer alan Babutsa isimli halk plajında yaşandı. Elinde sopa ile çıplak şekilde sahilde dolaşan Muzaffer Mazlum, önce plaj görevlisi Hasan Kırmızı tarafından uyarıldı.

Mazlum'un Kırmızı'yı itmesi üzerine ikili arasında kavga çıktı. Kavgaya sahildeki diğer vatandaşlar da katıldı. Mazlum, polis tarafından gözaltına alındı.

Videonun internette hızla yayılmasının ardından, görüntülerde Mazlum'u darp ettiği tespit edilen Yeni İskele Belediyesi çalışanı Hasan Kırmızı ve bir vatandaş hakkında "kavga ve rahatsızlık" suçundan dava açıldı.

Ayrıntılı analiz için : https://teyit.org/videonun-denize-ciplak-girmeye-calistigi-icin-dovulen-suriyeliyi-gosterdigi-iddiasi/

(DEVAM EDECEK)