Türkiye Arıcılık Haritası güncellendi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Türkiye arıcılık haritamıza yeni coğrafi işaret alan ballarımız ile damızlık ana arı üreten illerimiz de eklendi" açıklamasını yaptı.

Genc Gazete Cam Bali Çam Balı Nedir Çam Balı Nasıl Ayırt Edilir Çam Balının Mucizevi Faydaları (5)

Türkiye Arıcılık Haritası: Bir Dijital Rehber

Tarım ve Orman Bakanı, Türkiye'nin coğrafi konumunun ve biyoçeşitliliğinin, ülkeyi dünya ballı bitkiler florasında öne çıkardığını belirtti. Çam balı üretiminde dünya lideri olan Türkiye'nin, bu alandaki üretiminin %90'ını karşıladığını vurguladı. Ayrıca, Bakan Yumaklı, Türkiye Arıcılık Haritası'nın arıcılar için vazgeçilmez bir dijital rehber olduğunu ifade etti.

Genç Gazete Bal Arıcılık (1)

Arıcılık Verilerindeki Güncellemeler

Bakan Yumaklı'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye'de 2023 yılında 9,2 milyon kovan bulunuyor ve yıllık 115 bin ton bal üretimi gerçekleştiriliyor. Bal ormanı sayısının da 750'den 796'ya yükseldiği belirtildi.

"Ülkemizde coğrafi işaret alan 29 adet tescilli bal çeşidi bulunurken, 27 bal da başvuru aşamasında tescil almayı bekliyor."
Bakan Yumaklı şunları söyledi, “TarımCebimde” mobil uygulamasından da ulaşılabilen Türkiye Arıcılık Haritası internet sitesinde arıcılıkla ilgili birçok veri ve istatistiki bilgi bulunduğuna işaret ederek, “Ülkemiz geneli ve illere göre ayrı ayrı hazırlanan haritamız, renk skalası ile belirtilmiş üretici sayısı, kovan sayısı, bal üretimi ve kovan başı bal verimi gibi bilgiler içeriyor. Haritada ayrıca, ülkemiz genelinde üretimi yapılan bal çeşitleri ve bu balların illere göre dağılımı, illerde en çok üretimi yapılan bal çeşitleri, tescil edilmiş coğrafi işaretli ballar, damızlık ana arı üreten iller ve kapasiteleri, damızlık ana arıların ırk özellikleri ve tescilleri, bombus arısı üreten iller ve kapasiteleri de yer alıyor”
Genc Gazete Cam Bali Çam Balı Nedir Çam Balı Nasıl Ayırt Edilir Çam Balının Mucizevi Faydaları (3)

  "2023 TÜİK verilerine göre 9,2 milyon adet kovan varlığına sahip olan ülkemizde yıllık bal üretimi 115 bin ton, ortalama kovan başı verim ise 12,5 kilogram düzeyinde bulunuyor. 2002 yılında 74 bin ton olan bal üretimimiz, Bakanlığımızın çalışmaları sonucu 2023 yılında yüzde 54 artışla 115 bin tona, 4,1 milyon olan arılı kovan sayımız ise yüzde 122 artışla 9,2 milyona yükseldi. Muğla, Ordu, Adana, Mersin ve İzmir en fazla kovana sahip illerimiz arasında yer alıyor. Kovan başına en fazla verim Ordu’da gerçekleştirilirken, bu ilimizi Adana, Çanakkale, Sivas ve Kars takip ediyor. En fazla bal üretimi Ordu, Adana, Muğla, Sivas ve İzmir illerimizde yapılıyor. Muğla, Sivas, Antalya, İzmir ve Ordu en fazla arıcılık işletme sayısına sahip illerimiz olarak ön plana çıkıyor."

Bursa ve İnegöl'de Bugün Hava Nasıl Olacak? Bursa ve İnegöl'de Bugün Hava Nasıl Olacak?

 “2022 yılında 750 olan bal ormanı sayımız, 2023 yılında 796’ya ulaştı. Buna göre, ülkemiz genelinde toplam 1 milyon 6 bin 183 kovan kapasitesine sahip 95 bin 283 hektarlık alanı kaplayan 796 adet bal ormanımız bulunuyor” ifadelerini kullandı.

  Bakan Yumaklı, yapılan güncelleme ile Türkiye Arıcılık Haritası’na yeni coğrafi işaret alan ballar ile damızlık ana arı üreten illerin de eklendiğini belirterek, “Ülkemizde coğrafi işaret alan 29 adet tescilli bal çeşidi bulunurken, 27 bal da başvuru aşamasında tescil almayı bekliyor. Ardahan, Ankara, Çorum, Artvin, Muğla, Ordu, Ankara, İzmir, Mersin ve Düzce illerimizde de damızlık ana arı üretimi yapılıyor” bilgisini verdi.

 Bakan Yumaklı  "Bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminde verimliliğimizi daha da ileriye taşımaya yönelik projeler geliştirmeye, desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz. 2023 yılında 80 bin 479 arıcımıza 473 milyon 22 bin TL destekleme ödemesinde bulunduk. Bu minvalde, güncellenen Türkiye Arıcılık Haritamızın üreticilerimiz için her yönden yol gösterici olmasını ve üretimlerine güç katmasını temenni ediyorum." dedi.

Genc Gazete Cam Bali Çam Balı Nedir Çam Balı Nasıl Ayırt Edilir Çam Balının Mucizevi Faydaları (9)

Üretici Desteği ve Gelecek Projeler

Bakan Yumaklı, arıcılık sektörüne yönelik devam eden desteklerin arıcıların daha bilinçli ve verimli üretim yapmalarına olanak tanıdığını söyledi. 2023 yılında 80 bin 479 arıcıya toplam 473 milyon TL destek sağlandığını ekledi. Yumaklı, "Bal ve diğer arı ürünlerinin üretiminde verimliliği artırmaya yönelik projeler geliştirmeye ve desteklerimizi artırmaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: İHA