TOBB'un paylaştığı bilgilere göre; şubat ayında, bir önceki aya göre kurulan şirket sayısında yüzde 7,5, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 13,9 ve kooperatif sayısında yüzde 1,7 azalış yaşandı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısındaki yüzde 15,9'luk artış dikkat çekici bir gelişme olarak öne çıkarken, kapanan kooperatif sayısı yüzde 32,5 ve gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6,1 gerileme gösterdi.

“Şubatta geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 5,6, kooperatif sayısı yüzde 10,5 artarken, gerçek kişi ticari işletme sayısı ise yüzde 21,6 azaldı. Bu dönemde kapanan şirket sayısında yüzde 65,5, kooperatif sayısında yüzde 10,6, gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 16 artış gerçekleşti.”

Şubat ayında, Türkiye genelinde tüm illerde şirket ve kooperatif kurulumu gerçekleşti. Kurulan toplam 10 bin 233 şirket ve kooperatifin yüzde 86,8'i limited şirket, yüzde 10,9'u anonim şirket ve yüzde 2,3'ü kooperatiflerden oluştu. Şirket ve kooperatiflerin büyük bir kısmı İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde yoğunlaşmış durumda.

Bor Madeni: Mucizevi Özellikleri ve Türkiye için Önemi Bor Madeni: Mucizevi Özellikleri ve Türkiye için Önemi

Kurulan şirket ve kooperatiflerin sektörel dağılımına bakıldığında, ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinin öne çıktığı görülüyor. Kapanan şirket ve işletmeler ise yine benzer sektörlerde yoğunlaşma göstermiş durumda. Özellikle toptan ve perakende ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde kapanan işletme sayılarının artışı dikkat çekiyor.

Şubat ayında kurulan 232 kooperatifin büyük bir kısmı konut yapı, işletme ve tarımsal kalkınma amaçlı olmak üzere farklı alanlarda faaliyet göstermeye başladı. Yabancı ortak sermayeli şirketlerin sayısında da bir artış yaşandı, bu şirketlerin büyük bir kısmı Türkiye, İran ve Almanya ortaklı olarak kuruldu.

Yılın ilk iki ayında Türkiye genelinde kurulan şirket sayısının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,2 azalışla 20 bin 810'a gerilediği, kapanan şirket sayısının ise yüzde 32,3 artışla 3 bin 631'e yükseldiği gözlemlendi.

Kaynak: Haber Merkezi