Kocaeli’de çocukluk yıllarından gelen antika merakını profesyonel bir tutkuya dönüştüren Ali Öztürk, 1 buçuk yıl gibi kısa bir sürede 2 bine yakın objeyi bir araya getirdi. Özellikle 1940’lı yıllara tarihlenen çakmakları ve asırlık Avrupa porselenleriyle dikkat çeken koleksiyon, geçmişin izlerini günümüze taşıyor.

İzmit ilçesinde boya sektöründe faaliyet gösteren 49 yaşındaki Ali Öztürk, iş hayatının yanı sıra çocukluk yıllarından bu yana ilgi duyduğu antikacılığı profesyonel koleksiyonculuğa dönüştürdü. Kısa sürede oluşturduğu koleksiyonda biblolar, saatler, model arabalar ve Avrupa menşeli porselenler yer alıyor.

Koleksiyonun en dikkat çeken bölümünü ise çakmaklar oluşturuyor. Aralarında Dupont, Cartier, Dunhill ve Ronson gibi dünyaca ünlü markaların bulunduğu 300’ün üzerinde çakmak, Mehmet Ali Paşa Mahallesi’ndeki hobi dükkânında meraklıların beğenisine sunuluyor. Koleksiyondaki en eski çakmakların 1940’lı yıllara ait olduğu öğrenildi.
Öztürk’ün hobi dükkânında fiyatlar ürünün nadirliğine göre değişiyor. Çakmaklar 2 bin ila 100 bin lira arasında alıcı bulurken, biblolar bin ila 50 bin lira, porselen ürünler ise 500 ila 15 bin lira arasında satışa sunuluyor.

“Çocukluktan gelen bir heves, tutku”
Antika merakının çocukluk yıllarına dayandığını belirten Ali Öztürk, o dönemlerde imkânların sınırlı olduğunu söyledi. Son yıllarda bu ilgisine daha fazla vakit ayırabildiğini ifade eden Öztürk, “Antika merakı çocukluktan gelen bir heves, tutku. Gençken maddi imkânlar sınırlı oluyor. Yaş ilerledikçe biraz daha rahatlıyor. Alıyoruz, hevesimizi giderince satıyoruz, yerine başka heves ettiğimizi koyuyoruz. Bu şekilde bir döngü oluştu” dedi.
Dükkânında 2 bini aşkın ürün bulunduğunu dile getiren Öztürk, yalnızca çakmak koleksiyonunda 300’ün üzerinde parça olduğunu, en eski çakmakların 1940’lı yıllara dayandığını kaydetti.

“150-200 yıllık biblolarımız var”
Koleksiyondaki parçaların büyük bölümünün yurt dışı kaynaklı olduğunu anlatan Öztürk, özellikle İngiltere’deki antika pazarlarından ürün temin ettiklerini söyledi. Fransa, İtalya, Belçika ve Almanya’dan gelen ürünlerin de koleksiyonda yer aldığını belirten Öztürk, bazı bibloların 150-200 yıllık geçmişe sahip olduğunu aktardı.
Saat koleksiyonuna da değinen Öztürk, şu anda 10-15 civarında koleksiyonluk saat bulunduğunu, ilgi alanına göre koleksiyonun zamanla değişebildiğini ifade etti.
Avrupa porselenleri dikkat çekiyor
Ali Öztürk, koleksiyonda yalnızca eski tarihli porselenlerin yer aldığını belirterek, Fransız, İtalyan, Belçika, Alman ve İngiliz porselenlerinin bulunduğunu söyledi. İngiltere’deki antika pazarlarından düzenli olarak ürün temin ettiklerini aktaran Öztürk, koleksiyonculuğu ömrü yettiğince sürdürmek istediğini dile getirdi.
Öztürk ayrıca, küçük oğlunun da koleksiyonculuğa ilgi duyduğunu, yabancı dilde kitap, çizgi roman ve figür topladığını sözlerine ekledi.





