Doğalgaz ve akaryakıt ürünlerinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışı Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara göre, doğalgazda metreküp başına ÖTV yüzde 225 oranında arttı. Akaryakıt ürünlerinde de litre başına ÖTV tutarları yükseldi. Bu zam, doğalgaz ve akaryakıt faturalarını nasıl etkileyecek?

Doğalgazda Metreküp Başına ÖTV Yüzde 225 Arttı

Bazı Mallara Uygulanan Özel Tüketim Vergisi Tutarlarının Yeniden Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, 16 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konteyner vagonlar TCDD'ye teslim edildi Konteyner vagonlar TCDD'ye teslim edildi

Kararda akaryakıt ürünlerinin yanı sıra doğalgazdaki ÖTV’nin de zamlandığı görüldü. Buna göre, doğalgazda metreküp başına 0,0230 TL olan ÖTV bugünkü karar ile 0,0747 TL'ye yükseltildi. Bu da yüzde 225 oranında bir artış anlamına geliyor.

Motorlu taşıtlarda yakıt olarak kullanılan doğalgazda ise ÖTV metreküp başına 2,7944 TL oldu.

Doğalgaz Faturaları Nasıl Etkilenecek?

Geçtiğimiz hafta yapılan Katma Değer Vergisi (KDV) düzenlemesiyle birlikte doğalgazdaki KDV oranı yüzde 20’ye çıkarılmıştı.

Konu ile ilgili bilgi veren vergi uzmanları artışın konuttaki doğalgaz faturalarına da yansıyacağını belirtti.

Örneğin, aylık 100 metreküp doğalgaz tüketen bir konutun faturasında ÖTV tutarı 2,30 TL’den 7,47 TL’ye çıkacak. KDV tutarı ise 1,38 TL’den 1,49 TL’ye yükselecek. Böylece konutun aylık doğalgaz faturasına eklenen vergi tutarı toplamda 5,28 TL artacak.

Akaryakıt Ürünlerinde de Zam Var

Kararda gaz, yağ ve akaryakıtda ilişkin de ÖTV artışına gidilmişti. Düzenleme öncesi benzinde litre başına 2,52 TL olan ÖTV tutarı, 7,52’ye; motorinin litresinden alınan 2,05’lik ÖTV tutarı ise 7,05’e yükseldi. LPG otogazdan alınan litre başı ÖTV tutarı ise 5,77 TL olarak belirlendi.

Türkiye, akaryakıt zamlarıyla sarsıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ÖTV zammı kararıyla birlikte benzinin litresi 35.18 TL’yi, motorin 33.59 TL’yi LPG ise 13.70 TL’yi geçti.

Zam Kararının Nedenleri ve Sonuçları Neler?

Zam kararının nedenleri arasında bütçe açığını kapatmak, cari açığı azaltmak ve enerji tasarrufu teşvik etmek gibi sebepler gösteriliyor.

Zam kararının sonuçları ise doğalgaz ve akaryakıt tüketen vatandaşlar, işletmeler ve sektörler için maliyet artışı, enflasyon baskısı ve rekabet gücü kaybı gibi olumsuzluklar olabilir.

Bu zam kararının ekonomik ve sosyal etkilerini zamanla göreceğiz. Umarız bu zorlu süreçte vatandaşlarımızın mağduriyeti en aza indirilir.

Editör: Fırat Çelik