Yüksek Seçim Kurulu'nun belirlediği seçim takvimi çerçevesinde, 21 Mart tarihinde başlayan propaganda serbestliği dönemi sona erdi. Bu süre zarfında, siyasi partiler ve adaylar, seçmenlere mesajlarını iletmek ve politikalarını duyurmak için çeşitli iletişim araçlarından yararlanma fırsatına sahipti. Ancak, saat 18.00 itibarıyla bu serbestlik sona erdi ve artık siyasi propaganda faaliyetleri sınırlanmış durumda.

Propaganda serbestliğinin sona ermesiyle birlikte, seçim yasakları devreye girmeye başlayacak. Seçim yasakları, seçmenlerin sandığa gitmeden önce serbest bir şekilde karar vermelerini sağlamak amacıyla uygulanır. Bu yasaklar kapsamında, adayların ve siyasi partilerin seçmenler üzerinde etki yapabilecekleri faaliyetler kısıtlanır. Seçim yasakları, seçim gününe kadar devam edecek ve seçmenlerin özgür iradeleriyle tercihlerini yapmalarına olanak tanıyacak şekilde düzenlenmiştir.

Alkol ve silah satışı gibi belirli ticari faaliyetlerin sınırlanması veya durdurulması.

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: “Üzerime düşen her şeyi yapmış olmanın huzuruyla son kez karşınızdayım” İYİ Parti Genel Başkanı Akşener: “Üzerime düşen her şeyi yapmış olmanın huzuruyla son kez karşınızdayım”

Siyasi mitinglerin ve toplantıların düzenlenmesinin yasaklanması.

Seçimle ilgili herhangi bir propaganda malzemesinin dağıtılması veya yayılmasının yasaklanması.

Medya organlarında siyasi içerikli yayınların sınırlanması veya durdurulması.

Seçim günü anketlerin yayınlanmasının yasaklanması.

Bu yasaklar, seçim sürecinin adil ve şeffaf bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla uygulanır. Seçmenlerin baskı altında hissetmeden, özgürce tercihlerini yapabilmeleri için bu kurallar önemlidir. Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecinin adil bir şekilde işlemesini sağlamak için titizlikle bu yasakların uygulanmasını denetler.

Son olarak, seçim yasaklarının uygulanmasıyla birlikte, seçim gününe kadar olan süreçte siyasi partiler ve adaylar, seçmenlere doğrudan ulaşma ve etkileme imkanına sahip değillerdir. Ancak, seçim günü geldiğinde, seçmenler sandık başına giderek tercihlerini özgürce ifade edebileceklerdir.

YSK tarafından açıklanan seçim takvimi kapsamında, propaganda serbestliğinin sona ermesi ve seçim yasaklarının devreye girmesiyle birlikte seçim sürecinde bazı kısıtlamalar ve düzenlemeler uygulanacaktır.

Öncelikle, propaganda serbestliğinin sona ermesiyle birlikte siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet siteleri üzerinden sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapamayacaklardır. Bu durum, YSK tarafından açıklanacak bir tarihe kadar devam edecektir.

Seçim yasakları, seçim gününden önceki gün saat 23.59'a kadar devam edecektir. Seçimin yapıldığı gün, yani 31 Mart tarihinde ise çeşitli kısıtlamalar uygulanacaktır. Bu kısıtlamalardan biri, seçim günü saat 06.00'dan 00.00'a kadar alkollü içki satışının ve tüketiminin yasaklanmasıdır. Ayrıca, eğlence yerlerinin oy verme süresince kapalı kalması gerekecek ve eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda sadece yemek hizmeti verilebilecektir. Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar haricinde kimse silah taşıyamayacak ve bu kurala uyulması sağlanacaktır. Oy verme günü, seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulması şartıyla saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecektir.

Seçim günü öncesinde ve süresince medya yayınları da belirli kurallara tabi olacaktır. Örneğin, oy verme günü saat 18.00'e kadar radyo ve diğer yayın organları tarafından seçimler ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasaklanacaktır. Ancak saat 18.00'den sonra ve saat 21.00'e kadar YSK tarafından verilecek olan haber ve tebliğler yayınlanabilecektir. Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, ancak YSK'nin uygun görmesi halinde saat 21.00'den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecektir.

Bu düzenlemelerin amacı, seçim sürecinin adil ve düzenli bir şekilde geçmesini sağlamak, seçmenlerin oy kullanma hakkını engelleyecek veya etkileyecek unsurları minimize etmek ve genel olarak seçim sürecinin huzur ve güven içinde geçmesini temin etmektir. Bu kurallara uymayanlar hakkında yasal işlemler uygulanabilir.

Kaynak: İHA