AK Parti, tüzüğü gereği yerel seçimlere kadar kongresini yapmak zorunda; CHP ve İYİ Parti'de ise kongrelerin sancılı geçmesi öngörülüyor.

umhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun tamamlanmasının hemen ardından, siyaset gündemi hem Mart 2024'te yapılacak yerel seçimler hem de üç partinin kongre süreçleri sebebiyle siyasi partilerde yaşanacak değişime odaklanacak.

Mart 2024'te yapılacak yerel seçimlerden önce üç partinin kongre sürecini tamamlaması gerekiyor. AK Parti'nin tüzüğünde Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nun, iki yıldan az, üç yıldan fazla olmamak kaydıyla büyük kongreyi toplamak zorunluluğu bulunuyor.

AK Parti 7'nci olağan kongresini 24 Mart 2021 tarihinde toplamıştı. Bu durumda 8'inci olağan büyük kongre sürecinin 2024 Mart ayına kadar tamamlanması gerekiyor. AK Parti'deki ağırlıklı görüş, yerel seçimlerden önce kongrenin toplanması, milletvekili aday listelerinde gerçekleştirilen değişimin bu kongrede parti yönetimine de yansıtılması yönünde. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yerel seçimlere yeni bir parti vitrini ile gidilmesini istediği belirtiliyor.

AK Parti belediyesi 'Kent Lokantası' uygulaması başlattı AK Parti belediyesi 'Kent Lokantası' uygulaması başlattı

60390_aw219500-02

MUHALEFETİ SANCILI SÜREÇ BEKLİYOR

Muhalefet cephesindeki kongre sürecinin ise sancılı geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun sumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu da kaybetmesi halinde, parti içinde büyük tartışmaların başlaması kaçınılmaz olacak. Kılıçdaroğlu'nun bu durumda ya hızla olağanüstü kongreye gideceği ya da olağan kongre sürecini başlatarak kasım ayında kurultayı toplayacağı belirtiliyor.

chp-iha_16_9_1595742971

İl kongrelerinin tamamlandığı İYİ Parti'de ise, büyük kongre seçim sonrasına bırakılmıştı. İYİ Parti yönetiminin önümüzdeki günlerde büyük kongre tarihini açıklaması bekleniyor.

iyi

Hem CHP'de hem de İYİ Parti'de seçim yenilgisine hesaplaşmalarının kongrelerinde yapılacağı ifade ediliyor.