Resulullah Efendimiz (s.a.v.): 'Geceleyin kalkan, namaz kılan ve hanımını uyandıran, (uyanmayı) reddederse yüzüne su serpen adama Allah rahmet etsin. Geceleyin kalkan, namaz kılan ve kocasını uyandıran, (uyanmayı) reddederse yüzüne su serpen kadına Allah rahmet etsin.' buyurmuşlardır.[1]

Bu kadar önemine ve faziletine rağmen, insanların yoğunluğu, yorgunluğu, yolculuğu, ticareti, hastalığı, gecenin yarısında uyanmanın zorluğu gibi sebeplerle Allah (c.c.) kullarına kolaylık tanımış ve gece ibadeti Müminlere farz değil nafile olmuştur.

İNSANLAR UYURKEN UYANABİLMEK: Yatsı namazı bir gece namazıdır. Farzdır. Yatsı namazı sonrası kılınan vitir namazı da gece namazıdır. Hatta bazı alimlere göre vitirle teheccüd aynı namazdır.[2] Hükmü Vaciptir.

Biz yatsı namazı sonrası hemen vitir namazını da kılıyoruz. Aslında vitir namazı, yatsı namazından ayrı bir namazdır. En güzeli, vitri gece yarısı veya sonunda kılmaktır. Ancak unutma, uyanamama gibi sebeplerle uyku sonrasına bırakılmayıp hemen yatsı namazı sonrasında kılınmaktadır. Nitekim Resulullah Efendimiz (s.a.v) Ebu Hureyre'yi (r.a) Vitir namazını kılmadan yatmaması konusunda uyarmıştır.

Ebu Hureyre (r.a.) diyor ki; "Resulullah Efendimiz (s.a.v) bana üç şeyi tavsiyede bulundu: 1.Vitir kılmadan uyumamayı, 2. Her ay üç gün oruç tutmayı 3. İki rekat sabah namazının sünnetini terk etmemeyi."[3]

Yatsı ve sabah namazı için uyku ile imtihan olmayanımız var mı? Yatsıyı kılmamışsanız nasıl da uyku galip geliyor değil mi insana? "Uyuyayım da gece kalkar yatsıyı kılarım" deyip, uyuyakalanlarımız, Rabbim bizleri affeylesin! Gece geç vakitlere kadar cep, tablet, tv ve pc başında boş vakit geçirip, sabah namazına uyunamayanlarımız, Rabbim bizleri affeylesin!

MÜZZEMMİL SURESİ: Müzzemmil suresinde başlığımızla ilgili ayet-i kerime mealen şöyledir:

"Ey Elçi, Senin gecenin üçte ikisine yakın kısmını, bazen yarısını ve bazen de üçte birini uyanık geçirdiğini, Rabbin biliyor. Seninle beraber olan bir grubun da böyle yaptığını elbette Rabbin biliyor. Gece ve gündüzü yaratıp planlayan Allah'tır. Gücünüzün yetmeyeceğini bildiği için Allah sizi bağışladı."

"Artık, Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun. Allah bilmektedir ki, içinizde hastalar bulunacak, Bir kısmınız Allah'ın ikramından elde etmek için yeryüzünde gezip dolaşacak. Bir kısmınız Allah yolunda savaşıp çalışacak."

"Artık, Kur'an'dan kolayınıza geleni okuyun. Namazı kılın, zekatı verin. Allah'a güzel bir borç verin. Kendiniz için önceden yaptığınız her iyiliği, Allah'ın huzurunda bulursunuz. Hem de daha üstün ve ödül olarak daha fazla bir şekilde bulursunuz. Allah'tan bağışlanma dileyin. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcı, çok merhamet edendir."[4]

HÜLASA; Gece namazı, insanı pişirir. Gece namazı, insanı olgunlaştırır. Gece namazı, Müslümanı adam eder.


[1] Ebu Davud, Salat 307

[2] Şafii, I, 59; Maverdi, II, 286; Nevevi, I, 432;

[3] Nesai, "Kıyamu'l-leyl" 28

[4] Müzzemmil suresi 20