Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlığın Gazze'de sağlık hizmeti sunması için uluslararası görüşmeler yapıldığı ve Filistinli kadın ve çocukların asla yalnız bırakılmayacağını bir kez daha söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş açıklama

7 Ekim tarihinde başlayan Filistin-İsrail savaşında şiddet giderek artıyor.

12 gündür ablukaya alınan Gazze'de gece saatlerinden itibaren tam bir insanlık suçu işlendi.

Katliamcı İsrail devleti El-Ehli Baptist Hastanesi'ni vurdu. Saldırıda en az 850 kişi yaşamını yitirdi.

Başta Türkiye olmak üzere dünyadan tepkiler yağmaya devam ediyor.

Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı da hemen harekete geçti. Sosyal medya hesabın üzerinden bir açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin Gazze'de sağlık hizmeti vermek için harekete geçtiğini duyurdu.

Türk silahı Sarsılmaz ABD’de polis silahı oldu Türk silahı Sarsılmaz ABD’de polis silahı oldu

"Birçok uluslararası muhatabımla telefon diplomasisi gerçekleştirdim"

Bakan Koca şu ifadeleri kullandı:

"Gazze’de Al-Ahli Arab Hastanesi'ne yapılan insanlık dışı saldırı sonrasında Dünya Sağlık Örgütü’nün en üst yöneticileri dâhil olmak üzere birçok uluslararası muhatabımla telefon diplomasisi gerçekleştirdim.

İnsan sağlığına hizmet veren kurumların hangi şartlarda, hangi gerekçe ile olursa olsun saldırıya maruz kalmasının kabul edilemeyeceği düşüncesi, yaptığım görüşmelerde temel nokta oldu. 

Bu saldırıya tepkisiz kalmamız asla mümkün değildir. Hasta ve masum insanların çaresizliği, dünyanın bir kısmının görmezlikten geldiği, üstlenmekten kaçındığı vicdani görevi bilhassa bize yüklemektedir.

Sağlık hizmeti vermeye ve bu hizmeti yürütmeye bir kez daha hazırız

Türkiye olarak, bölgeye Gemi Hastane göndermeye ve Gazze’de Refah Sınır Kapısı'na yakın olan yerlerde Sahra Hastaneleri kurmaya, Filistinli kardeşlerimize bunlar aracılığıyla sağlık hizmeti sunmaya ve bu hizmeti vermeye hazırız.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile yapmış olduğum görüşmede, bölgenin sağlık hizmetleri konusunda desteklenmesinin acil ve elzem olduğunu söyledim. Bu çalışmaları yapmak üzere eğer karar verirse DSÖ ile birlikte hareket etmeye hazırız. Yaptığım görüşmelerimde Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu manada tarihi bir sorumluluğu olduğunu ısrarla söyledim.

Çalışmalarımız tüm kararlılıkla devam etmektedir

Bu noktada görüş ve taleplerimiz EMRO Bölge Ofisi Direktörü Ahmed Al-Mandhari tarafından olumlu karşılanmış olup, Genel Direktör Tedros Adhanom Ghebreyesus'e de istişare durumunda ve ivedilikle ülkemizle iş birliği sürecinin başlatılması yönünde karar aldık. Bu yöndeki koordinasyon ve işbirliği çalışmalarımız kararlılıkla devam etmektedir.

Bu vesile ile tekrar söylemek istiyorum ki, her türlü diplomatik zorluklara rağmen de olsa; Türkiye olarak; bebeklerin, çocukların, yaşlıların, masum insanların yanında olmaya devam edecek.

Yaşadığımız şu günlerde, insanın, insanlığın yanında yer alıp almama tercihinin yapıldığı tarihi günlerdir. Bizim, vicdanımızın sesinden başka dinleyeceğimiz ses yok. Biz çocuğu olsun, yaşlısı olsun, hastası olsun, kadını ile Filistin halkını kardeş bilenleriz."

Editör: İHSAN KURAN