Rus paralı asker grubu Wagner Kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'a suçlamalarda bulunarak, Rus ordusunun yöneticilerine karşı büyük bir savaşın içine girdiklerini duyurdu. Sert açıklama sonrası zırhlı araçlar sokaklara inerken, Rostov'da, Rus askeri karargâhı olarak tanımlanan bir binanın kuşatıldığı öne sürülüyor. Ukrayna savaşında ön saflarda yer alan Rus paralı asker grubu Wagner ile Rusya Ordusu arasında uzun süredir devam eden gerginlikte ipler dün akşam koptu.

wagner

Wagner'in kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia ederek, "Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Çok sayıda yoldaşımız öldü, bu savaşa nasıl yanıt vereceğimize biz karar vereceğiz" dedi.

şoygu

Şoygu ve Gerasimov'un cezalandırılması gerektiğini söyleyen Prigojin, "Bize karşı koymaya çalışan herkesi tehlike olarak değerlendirip yolumuz üzerindeki kontrol noktaları da dahil olmak üzere anında yok edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 2cbb0490-97c3-439a-99d6-2573e80cde94-1

ZIRHLI ARAÇLAR HIZLA İLERLİYOR

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada Prigozjin'in Rus askerlerine yönelttiği suçlamaların doğru olmadığı ifade etse de Rusya'da gözle görülür bir hareketlilik yaşandı. Moskova’daki caddelerde görülmeye başlayan zırhlı araçların hızla ilerlediği görülürken savaşın sürdüğü Ukrayna’ya sınır olan Rus kentlerinde de aynı hareketliliklerin görüldüğü öğrenildi.

kremlin

KREMLİN'İN AÇIKLAMASI

Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov durumla ilgili kısa bir açıklama yaparak, “Devlet Başkanı Vladimir Putin, Prigojin ile ilgili meydana gelen tüm olaylar hakkında bilgilendirilmiştir. Gerekli tedbirler alınıyor” ifadelerini kullandı.

beyaz

ABD: DURUM CİDDİ

ABD Başkanı Joe Biden Rusya'da yaşananlarla ilgili bilgilendirilirken, ABD'li yetkililer durumu 'ciddi' olarak değerlendirdi.Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, "Durumu izliyoruz ve gelişmeler hakkında müttefiklerimiz ve ortaklarımızla istişarelerde bulunacağız" açıklamasında bulundu.

“SOKAĞA ÇIKMAYIN” UYARISI

Rus yetkililer, Yevgeny Prigozhin'i "iç savaş" çıkarmaya çalışmakla suçladı ve tutuklanmasını istedi. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, bugün yaptığı açıklamada başkentte güvenliği güçlendirmek için 'terörle mücadele' önlemlerinin devreye alındığını, yollarda ek kontroller sağlandığını belirtti. 

WAGNER LİDERİ Prigozhin'in Putin'e Cevabı:

: "Başkan'ın taleplerine kimse teslim olmayacak": "Vatan ihaneti konusunda Başkan derinden yanılıyor. Biz Anavatanımızın vatanseverleriyiz. Onun için Savaştık ve savaşıyoruz, tüm PMC Wagner savaşçıları savaşıyor. Ve hiç kimse Başkanın ve FSB'nin taleplerine teslim olmayacak. Çünkü ülkenin daha fazla yolsuzluk yalanları ve bürokrasi içinde yaşamasını istemiyoruz. Afrika'da savaştığımızda bize Afrika'ya ihtiyacımız olduğu söylendi ve sonra onu terk ettiler çünkü yardıma gelmesi gereken tüm parayı çaldılar. Ukrayna ile savamamız gerektiği söylendiğinde gidip savaştık. Ancak cephanelerin, silahların, buna yatırılan tüm paranın da yetkililer tarafından çalındığını gördük, bugün Moskova'ya doğru giderken bunları oturup kendilerine sakladıkları ortaya çıktı." hiçbir şey kurtarmıyorlar, sivillerin olduğu alanlarda bizi uçaklarla, helikopterlerle vuruyorlar. Ve sivilleri vuruyorlar. Biz vatanseveriz ama bugün bize direnenler pisliklerin etrafında toplanmış olanlardır.

Editör: Umut Gökdaş