Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutanlar, dini vecibeleri yerine getirirken günlük hayatlarındaki bazı uygulamaların oruç üzerindeki etkilerini merak ediyor.

Ağda, epilasyon, makyaj yapma ve saç boyama gibi kişisel bakım işlemlerinin orucu bozup bozmadığına dair Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan önemli açıklamalar geldi.

Genç Gazete Saçlarımız Neden Uzar, Saçlar Nasıl Dökülür (6)

Ağda ve Epilasyon orucu bozar mı?

Vücuttaki kılların alınması, hangi yöntemle olursa olsun, orucu bozmaz.

Çünkü oruç, esas olarak yeme, içme ve cinsel ilişki gibi eylemler nedeniyle bozulmaktadır. Bu bağlamda, kıl alımı orucun bozulması için geçerli bir sebep sayılmaz.

Genç Gazete Saçlarımız Neden Uzar, Saçlar Nasıl Dökülür (1)

Ancak oruçlu kişinin bu noktada hassas olması gereken bir konu var.  Din İşleri Yüksek Kurulunun uyarısını paylaşıyoruz:

"Kadının, erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir.

Kadının kadına karşı avret mahalli, diz kapağı ile göbek arasıdır.

İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı? İkindi ile Akşam arası uyumak günah mı? İkindiden sonra uyumak zararlı mı?

Zaruret olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir.

Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir."

(Din İşleri Yüksek Kurulu  12.07.2017)

Kadınlara Müjde! Dyson'ın En Akıllı Saç Kurutma Makinesi Supersonic Nural Tanıtıldı2

Makyaj ve Saç Bakımı orucu bozar mı?

Oruca dair yaygın sorular arasında yer alan makyaj yapma, saç boyama ve saç bakımı gibi uygulamaların orucu bozmayacağı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından açıklanmıştır.

Bu işlemler, orucun bozulma şartları arasında sayılmadığı için oruç tutanların rahatlıkla uygulayabileceği faaliyetlerdendir.

Makyaj yapmak, saç boyamak ve saç bakımı, orucu bozmaz.

Kaynak: Din İşleri Yüksek Kurulu