Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, otomobil merakıyla tanınan Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a, Rusya'da üretilen bir araba hediye etti. Bu jest, Kuzey Kore'ye uygulanan Birleşmiş Milletler (BM) yaptırımlarını potansiyel olarak ihlal edebilecek bir durum yaratıyor.

Rusya ile Kuzey Kore arasındaki ilişkiler, son aylarda yapılan karşılıklı diplomatik ziyaretlerle güçlenirken, Putin'in bu sürpriz hediyesi, iki ülke arasındaki dostluğun bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Kuzey Kore resmi basınında yer alan haberlere göre, hediye edilen araba, Kore İşçi Partisi (WPK) Merkez Komitesi Başkanı Pak Jong Chon ve Kim Jong-un'un kız kardeşi Kim Yo Jong tarafından 18 Şubat Pazar günü teslim alındı. 

Slovakya Başbakanı'na suikast! Slovakya Başbakanı'na suikast!


Aracın nasıl gönderildiği ve nerede teslim alındığı bilgisi paylaşılmadı.

Kuzey Kore lideri Kim, Rusya'ya geçen yıl eylül ayında yaptığı ziyarette, Putin'in kişisel Aurus Senat limuzinine binmişti. İki ülke arasındaki ilişkilerin, bu ziyaretten sonra daha da ilerlediği belirtiliyor.

Kim Yo Jong, Putin'in jesti karşısında duydukları mutluluğu ifade ederek, bu hediyenin iki lider arasındaki özel kişisel ilişkilerin ve iyi niyetin bir göstergesi olduğunu belirtti. Ayrıca, Kim Jong-un'un teşekkürlerini Rus heyeti aracılığıyla Putin'e ilettiği de aktarıldı. 

Rusya ile Kuzey Kore arasında, özellikle Sergey Şoygu'nun geçtiğimiz Temmuz'da Kuzey Kore'ye yaptığı ziyaret ve Kim Jong-un'un Eylül ayında Rusya'ya gerçekleştirdiği ziyaret gibi üst düzey temaslar sonrasında, stratejik iş birliği konularında önemli adımlar atıldığı biliniyor. İki liderin, Moskova'nın Pyongyang'a askeri destek sağlaması karşılığında Kuzey Kore'nin de Rusya'ya askeri malzeme sağlama planlarını ele aldığı iddia ediliyor. Putin'in bu özel hediyesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin ne denli sıcak ve stratejik bir boyuta ulaştığının da bir işareti olarak görülüyor.

Editör: Fırat Çelik