İnegöl’de Oylat bölgesi ile Bahçekaya köyü arasında bulunan ormanlık alanda çam kese kurtları yuva yapmaya başladı.

Çam ormanlarının kurumasına neden olan çam kese kurtları vatandaşlar tarafından tespit edildi.

İNSANA DA ZARAR VERİYOR

Genellikle ormanlık alanlarda görülen çam kese böcekleri, yaydığı zehirle tehlike saçıyor. Temas edilmesi halinde kalıcı deri hastalıklarına neden olan çam kese böceği, özellikle alerjik bünyeli bireylerde tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Doç. Dr. Hamit Ayberk, "Böceğin ayna kılları özellikle ince derinin olduğu bilek ve boyun kısmında şişmelere neden olabiliyor. Vatandaşlar bunların tırtıllarıyla temas etmesinler çünkü bu temas alerjik etkiye neden olabilir" dedi

Ayberk yaptığı açıklamada, çam kese böceklerinin, sağlam ve sağlıklı ağaçları zayıf düşüren önemli bir orman zararlısı olduğunu söyledi.

Türkiye'de yaygın olan çam kese böceklerinin özellikle Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde kızılçam ve karaçam ağaçlarında görülüyor.

Ayberk, nisan sonu ve mayıs ortasına kadar geçen sürede erginleşip kelebek olabilmek için ağaç gövdelerinden toprağa inen tırtılların bu dönemde yoğun görüldüğünü anlattı.

Ayberk, çam kese böceklerinin ağaçlar için zararlı olduğunu, kızılçam ve karaçamların iğne yapraklarını yediğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Sayıları çok fazlaysa ağaçları tamamen çıplak hale de getirebiliyorlar. Yaprakları kalmayan bir ağaç ise fotosentez yapamadığından, asimilasyon kaybına uğruyor ve zayıf düşüyor. Bu durumda sağlık durumu bozulan ağaçlar, kabuk böceklerinin saldırısına da açık hale geliyor. Akdeniz Bölgesi'nde çam kese böcekleri sonrasında görülen Akdeniz çam kabuk böceği ağaçları kurutuyor."

Tırtılların üzerinde ayna kılları dediğimiz beyaz küçük kıllar var. Bunlar insanlarda alerji yapabilir. Yani güçlü bir alerjen niteliği taşımaktadır. Fakat bu her insanda, her bünyede aynı etkiyi yaratmamaktadır. Alerjinin etkili olduğu insanlarda daha fazla etki yapmaktadır. Ayna kılları özellikle ince derinin olduğu bilek ve boyun kısmında şişmelere neden olabiliyor. Vatandaşlar bunların tırtıllarıyla temas etmesinler çünkü bu temas alerjik etkiye neden olabilir. Vatandaşlarımız bu dönemde piknik yapmaktadır. Bu nedenle insanlarla temas edebilme ihtimalleri de oldukça fazla. Ayrıca avcıların av köpekleri temaslarında da köpeklerin boğazlarında, dillerinde şişme olup ölmelerine neden olabiliyor."

İngiltere'den Dönüşünü Anlatıyor: "Türkiye'ye Şükrediyorum" İngiltere'den Dönüşünü Anlatıyor: "Türkiye'ye Şükrediyorum"