Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Pancar Deposu'nda düzenlenen "Kent Buluşmaları" toplantısında basın mensuplarıyla bir araya geldi. İlçedeki projeler, mülkiyet sorunları, imar düzenlemeleri ve çevre yatırımlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Özdemir, belediyeye ait taşınmazlarla ilgili hukuki mücadeleyi sürdürdüklerini belirtti. Kayapa'da planlanan katı atık tesisine karşı olduklarını ifade eden Özdemir, Başköy'de yaklaşık 300 dönümlük alana Deprem Lojistik Merkezi kurulmasını önerdiklerini söyledi.

Nilüfer Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda gazetecinin katıldığı toplantıda Özdemir, belediyenin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Nilüfer'de belediyeye ait alanların devrine tepki

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Ataevler Pazar Alanı, Edebali Camii önündeki alan ve uzun yıllardır belediye bünyesinde hizmet veren Havuzlu Konak'ın Hazine tarafından devralındığını söyledi.

Hem deprem toplanma alanı hem de konser ve festival alanı olarak kullanılan FSM Hastane Alanı'nın da Özelleştirme İdaresi kapsamına alınarak ticaret ve konut alanına dönüştürülmek istendiğini öne sürdü.

Özdemir, Nilüfer Belediyesi olarak söz konusu plan değişikliğine olumsuz görüş bildirdiklerini açıkladı.

"Belediyemizin görüşü alınmadan mülküne el konulamaz"

FSM Hastane Alanı'nın kaybedilmesi ihtimaline karşı alternatif bir alan üzerinde çalıştıklarını belirten Özdemir, Özlüce'de BKM'nin hemen yanında bulunan taşınmazı otopark ve etkinlik alanı olarak değerlendirmek istediklerini anlattı.

Bölgede otopark sıkıntısı yaşandığını belirten Özdemir, Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı'ndaki çift sıra parklanmaya dikkat çekti.

Başkan Özdemir, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Bölgede ciddi otopark sıkışıklığı var. Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı’nda çift sıra parklanmalar yaşanıyor. Burada 5 dönümün üzerinde tapusu belediyemize ait bir yerimiz, yanında da 3,5 dönüm kadar hazine arazisi vardı. Geçmişte plan değişikliğiyle dini tesis alanı yapılmış. Yüzde 60 oyla seçilmiş bir belediyenin görüşü ve onayı olmadan mülküne el konulmasını kabul etmiyoruz ve hukuki mücadelemizi sürdürüyoruz."

Kayapa'daki katı atık tesisi için 4 milyon metrekarelik alan uyarısı

Toplantıda Kayapa'ya yapılması planlanan katı atık tesisi de gündeme geldi.

Projenin orman alanları üzerindeki etkisine dikkat çeken Şadi Özdemir, tesis ve bağlantı yollarının toplamda milyonlarca metrekarelik alanı etkileyeceğini savundu.

Özdemir, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Kayapa’da 2 milyon metrekarelik alana çöp tesisi kurmak isteniyor. Otoyol bağlantı yollarıyla birlikte en az 2 milyon metrekare daha orman alanı yok olması anlamına geliyor. Her gün bine yakın kamyonun o bölgeye girip çıkması kent trafiğine ve havasına ağır bir yük getirecek."

Katı atık tesisi için TEKNOSAB önerisi

Kayapa'daki tesis planına karşı alternatif bir yer önerdiklerini belirten Özdemir, katı atık tesisinin TEKNOSAB içerisinde kurulmasını istedi.

Avrupa'daki örneklerin gösterilerek tesislerin küçük alanlarda ve risksiz şekilde kurulabileceğinin savunulduğunu aktaran Özdemir, bu durumda TEKNOSAB'ın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Özdemir, "Madem bu kadar risksiz ve küçük bir alana ihtiyaç var, o zaman bu tesisi yeni genişleme alanları da eklenen TEKNOSAB’ın içinde kurun. Araçlar şehir trafiğine girmeden doğrudan çevre yolundan ulaşsın, milyonlarca metrekare ormanımız da yok olmasın. Yol yakınken bu yanlıştan dönülmeli." dedi.

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir'den Sert Çıkış Mülkümüze El Konulmasını Kabul Etmiyoruz! (2)

Başköy'e 300 dönümlük Deprem Lojistik Merkezi önerisi

Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, olası Marmara depremine yönelik hazırlıklar kapsamında Başköy için geliştirdikleri projeyi de açıkladı.

Marmara'da meydana gelebilecek büyük bir depremin İstanbul'u da doğrudan etkileyeceğini belirten Özdemir, afetin ardından ilk günlerde kentin kendi imkânlarıyla ayakta kalmasının önemine dikkat çekti.

Bu kapsamda Başköy'de kullanım süresi dolan taş ocağı bölgesindeki yaklaşık 300 dönümlük alanın değerlendirilmesini önerdiklerini söyledi.

Özdemir, söz konusu alanda üç ayrı yatırım planladıklarını belirtti:

  • Deprem Lojistik Merkezi

  • Gıda Toptancılar Sitesi

  • Ağır İş Makineleri Parkı

"Bir yıldır ilerleme sağlanamadı"

Gıda Toptancılar Sitesi'nin şehir merkezinden Başköy'e taşınmasının trafik ve afet hazırlıkları açısından yararlı olacağını ifade eden Özdemir, projeye ilişkin görüşmelerin sürdüğünü anlattı.

Başkan Özdemir, şöyle konuştu:

"Şehir içindeki Gıda Toptancılar Sitesi’ni buraya taşırsak hem kent içi trafiği rahatlatırız hem de deprem anında gıdaya hızla ulaşırız. Yanına kuracağımız iş makineleri parkıyla da afet anında tüm araç gereç elimizin altında olur. Bu önerimizi ilgili kurumlarla paylaştık, hepsi prensipte uygun buldu. Ancak arazinin orman alanı dışına çıkarılması konusunda bir yıldır ilerleme sağlanamadı. Bu alanı bir an önce kamuya kazandırmamız gerekiyor."

Nilüfer'de E-Spor Merkezi açılacak, üreticilere destek verilecek

Toplantıda belediyenin kültür, sanat, spor ve kırsal kalkınma projelerine ilişkin bilgiler de paylaşıldı.

Şadi Özdemir, yakın zamanda hizmete açılması planlanan E-Spor Merkezi'nin gençlerle buluşturulacağını açıkladı.

Kırsal kalkınma çalışmaları kapsamında ise üreticilere 75 bin çilek fidesi ve 28 ton yulaf tohumu dağıtılacağını duyurdu.

"Nilüfer'i ortak akılla yönetiyoruz"

Nilüfer'i toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini alarak yönetmeye çalıştıklarını belirten Özdemir, vatandaşlarla düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi.

"Şadi Başkan Mahallende Söz Sende" ve "Şadi Başkan'la Akşam Çayı" buluşmalarında vatandaşların talep, öneri ve eleştirilerini doğrudan dinlediklerini ifade etti.

Basın mensuplarıyla yapılan Kent Buluşmaları'nın yanı sıra organize sanayi bölgelerinin yönetimleri ve akademik odalarla da düzenli toplantılar gerçekleştirdiklerini aktaran Özdemir, karar süreçlerine toplumun farklı kesimlerinin görüşlerini yansıtmayı hedeflediklerini belirtti.

Toplantı, Başkan Şadi Özdemir'in gazetecilerin Nilüfer gündemine ilişkin sorularını yanıtlamasıyla tamamlandı.

Kaynak: İHA