KAFASI BOZULAN DARBE YAPIYOR

Yarbay Amadou Abdramane'nin okuduğu bildiride, giderek kötüleşen güvenlik durumu ve ülkenin içinden geçtiği sosyo-ekonomik kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrildiği ve anayasanın askıya alındığı bildirildi.

Bildiride, 22.00-05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulanacağı ve tüm sınırların kapatıldığı kaydedildi.

1-866

Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum, sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuştu.

HALK DARBEYE KARŞI

Halk, darbeyi engellemek için sokağa çıkmış ve Bazoum'un serbest kalması için protesto gösterisi düzenlemişti.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu belirtiliyor.

Bazoum'un son günlerde, önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou döneminde de aynı görevde bulunan Tchiani'yi görevden almak istediği iddia ediliyordu.

2-740

Fransa'dan bağımsızlığını 1960'ta alan Nijer'de bugüne kadar 4 darbe ve sayısız darbe girişimi yaşandı. Ülkede en son darbe 2010'da eski Cumhurbaşkanı Mamadou Tandja'ya karşı yapıldı.

Mohamed Bazoum, Şubat 2021'de seçilmiş ve ülkede ilk kez demokratik yollarla seçilmiş cumhurbaşkanı görevini yine demokratik yollarla seçilmiş halefine bırakmıştı.

4-337

ÜST ÜSTE DARBE GİRİŞİMLERİ

Bazoum, henüz yemin edemeden 31 Mart 2021'de darbe girişimi yaşamış, girişim kısa sürede bastırılmıştı.

Bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Bazoum, Mart 2022'de de bir darbe girişimi atlatmış ve hemen ülkesine dönmüştü.

Nijer, Sahel bölgesinde Mali ve Burkina Faso'da askeri yönetimlerin başa gelmesinden sonra Batılı güçlerin bölgedeki tek müttefiki olarak değerlendiriliyordu.

Komşusu Mali ve Burkina Faso, Rusya ile yakınlaşırken Nijer, Rus güvenlik şirketi Wagner ile işbirliğine karşı çıkıyordu.

Nijer'de darbe Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'ndan geldi

Nijer'de Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum'un devrilmesine neden olan askeri darbenin planlayıcısı Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, kamuoyunda merak uyandırdı.

AA-20230727-31777000-31776999-NIJERDE_ASKER_YONETIME_EL_KOYDU

 Nijer'de Bazoum yönetimi, gün boyu süren askeri hareketliliğin ardından devrildi ve kendilerine "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" adı veren bir grup asker yönetime el koydu.

Bazoum'un sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulduğunun netleşmesiyle darbenin arkasındaki ismin de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Tchiani olduğu ortaya çıktı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nin "sırdaşı" olarak bilinen Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Tchiani, Issoufou'nun görevi 2021'deki seçimlerde Bazoum'a bırakmasının ardından da koltuğunu korumayı başardı.

Fransa'dan bağımsızlığını kazandığı 1960'tan bu yana 4 darbe gören ülke için darbelerin engellenmesinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı önemli bir rol üstleniyor. Bu gerekçelerle özellikle Issoufou döneminde bu birliklerin "şımartıldığı" ve birçok imkan sunulduğu belirtiliyor.

Halihazırda Bazoum'u deviren Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı komutanlığında özel yetiştirilmiş 700 asker görev yapıyor ve komutanlığa ait 20 zırhlı araç bulunuyor.

Cunta lideri eski Genelkurmay Başkanı olabilir

Bazoum'un da selefi Issoufou'nun son derece güvendiği Tchiani ile devam ettiği ancak yakın zamanda Tchiani'yi görevden almaya hazırlandığı iddia ediliyor. Tchiani'nin yerine General Mohamed Toumba'nın atandığına ilişkin sahte kararname de bir süredir sosyal medyada dolaşıyordu. Tchiani'nin darbe yapmaya bu söylentilerin ciddiyet kazanmasıyla karar verdiği tahmin ediliyor.

Bir süredir orduda köklü değişikliğe gitmek istediği bilinen Bazoum'un nisanda Genelkurmay Başkanı Salifou Modi ve Jandarma Komutanı'nı görevden alması ordu içinde güvensizliğe yol açmıştı.

Tchiani'nin adı 2015'teki başarısız darbe girişiminde de geçmiş, o dönem tutuklanan askerler Tchiani'yi suçlasa da hakkında hiçbir zaman soruşturma açılmamıştı.

Cunta liderliğini de görevden alınan Modi'nin yapacağı iddia ediliyor. Modi, martta askeri hükümetin yönetimde olduğu Mali'yi ziyaret etmiş ülkeye döndükten birkaç gün sonra da görevden alınmıştı.

Modi'nin darbe hükümetleriyle olan ilişkisi Bazoum'u rahatsız etmiş ve Modi'yi ülkeden uzaklaştırmak için haziranda Abu Dabi Büyükelçisi olarak atamıştı.

Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü Ünlü TikTok fenomeni öldürüldü

AA-20230727-31780553-31780552-NIJER_ORDUSU_DARBECILERE_DESTEK_VERDIGINI_ACIKLADI (1)

Nijer ordusu, darbecilere destek verdiğini açıkladı

Nijer Silahlı Kuvvetleri, ülkede kan dökülmemesi adına yönetime el koyan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayına bağlı unsurları desteklediklerini duyurdu.

 Nijer ordusundan yapılan yazılı açıklamada, güvenlik güçlerinin farklı unsurları arasında kan dökülmesinin önüne geçmek, Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum ve ailesinin fiziksel bütünlüğünü korumak için darbe bildirisini desteklemeye karar verdikleri belirtildi.

Cumhurbaşkanı Bazoum da Twitter hesabından "Zorlukla elde edilen kazanımlar korunacak, demokrasiyi ve özgürlüğü isteyen tüm Nijerliler bunu görecek." paylaşımını yapmıştı.

Bazoum'un darbe girişiminde bulunan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarına karşı ordu güçlerinin desteğini beklediği ancak ordunun buna yanaşmadığı iddia edilmişti.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) adına arabulucu olarak görevlendirilen Benin Cumhurbaşkanı Patrice Talon'un gün içinde 2 grupla da görüşmesi bekleniyor.

Bazoum, dün sabah saatlerinde Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurları tarafından alıkonulmuştu.

Halk, darbeyi engellemek için sokağa çıkmış ve Bazoum'un serbest bırakılması için protesto düzenlemişti.

Darbenin arkasında yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanı Muhafız Alayı komutanı olarak görev yapan General Omar Tchiani'nin olduğu ortaya çıkmıştı.

Kendilerine "Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP)" ismini veren bir grup asker dün gece devlet televizyonundan darbe bildirisi okumuş ve yönetime el koyduklarını duyurmuştu.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR