İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ne yönelik iddia edilen 4 aşamalı planıyla ilgili detaylar şu şekildedir:

1. Aşama - Askeri Yönetim ve İnsani Yardım: Saldırıların sona ermesiyle birlikte Gazze Şeridi'nde askeri bir yönetim kurulacak. Bu dönemde insani yardım ve sivil nüfusun idari işleri ele alınacak.

2. Aşama - Arap Koalisyonu ve Yeni Filistin Yönetimi: Suudi Arabistan, Mısır, Fas, BAE ve Bahreyn'in katılımıyla bir Arap koalisyonu oluşturularak Gazze'de yeni bir Filistin yönetimi kurulacak. İsrail, güvenlik gerekçeleriyle müdahale hakkını saklı tutacak.

3. Aşama - Reform ve İstikrar: Gazze'deki yeni Filistin yönetiminin başarılı olması durumunda, Batı Şeria'da da hakimiyet sağlanması için reformlar gerçekleştirilecek. Ayrıca Filistin eğitim müfredatı değiştirilecek.

4. Aşama - Bağımsız Filistin Devleti: Planın başarılı yürütülmesi halinde 2 ila 4 yıl içinde Gazze ve Batı Şeria'da bağımsız, ordusu bulunmayan bir Filistin Devleti kurulacak. İsrail, yasadışı Yahudi yerleşim yerlerini tahliye etmeden toprak devri seçeneğini değerlendirecek.

Dünyanın En İkonik Yapısı: Freedom Tower, New York'un Kalbi Dünyanın En İkonik Yapısı: Freedom Tower, New York'un Kalbi

Bu plan, Netanyahu'nun bir grup işadamıyla hazırladığı ve ABD yetkilileriyle paylaştığı bir taslaktır. Ancak, İsrail hükümeti henüz resmi bir açıklama yapmamıştır. Netanyahu'nun kendi planına karşın İsrail ordusu ve istihbarat teşkilatının da farklı taslaklar üzerinde çalıştığı belirtilmiştir. Netanyahu'nun planının ABD'nin Orta Doğu'da kalıcı bir çözüm planıyla örtüşmeye özen gösterdiği ifade edilmektedir. Washington yetkilileri ise geçen haftalarda İsrail'in Gazze'de kalıcı bir işgale karşı olduklarını açıklamışlardır.

Editör: İHSAN KURAN