Nihayet NASA beklenen haberi verdi. Çarşamba günü yaptığı açıklamada, CST-100 Starliner uzay aracıyla ilgili teknik sorunların çözümünde önemli ilerleme kaydettiğini açıkladı. Ayrıca nisan ayında ilk mürettebatlı test uçuşunu planladığını belirtti. İşte detaylar…

Starliner uzay aracı ISS’ye ilk kez astronot götürmek için hazır!

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte uzay çalışmaları hız kazandı. Böylece uzayın gizeminin sır perdesi aralanıyor. Uzay ajansı, Boeing yapımı Starliner kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonuna (ISS) gidiş-dönüş insanlı uçuşlar için kullanmak istiyor. Bu sayede bu kapsülü SpaceX’in denenmiş ve test edilmiş Crew Dragon kapsülünün yanında ikinci bir seçenek olarak kullanmayı planlıyor.

Güneş Patlamaları Radyo Sinyallerini Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Uyarı Güneş Patlamaları Radyo Sinyallerini Tehdit Ediyor: Uzmanlardan Uyarı

Ancak Starliner NASA için oldukça uğraştırıcı bir uzay aracı oldu. 2019’daki test uçusu bir fiyaskoya dönüştü. Test Birçok sorun nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. Ardından 3 boyunca 2. test için hazırlık yaptı. 2. test uçuşu sayesinde ISS’ye ulaşmayı başardı. Ancak bazı sorunlar devam ediyordu. Ne yazık ki bu durum NASA’nın Starliner’ı kullanarak ilk mürettebatlı uçuşunu ertelemesine neden oldu. Ancak ekip yılmadı. Çalışmalar hız kesmeden devam etti.

NASA, uzay aracının paraşüt sistemindeki son değişiklikleri doğrulayabilmek için bu ayın başlarında bazı testler yürüttü. NASA ve Boeing’in şu anda test verilerinin son analizini yürütüyor. Ayrıca NASA genel sistem sertifikasyonunu tamamlamayı hedeflediğini söyledi. İki astronotu uzay istasyonuna götürecek mürettebatlı uçuşun son hazırlıklarını tamamlıyor.

NASA, New Mexico’daki White Sands Füze Menzilinde kurtarma ekibiyle birlikte iki günlük bir çıkarma-iniş giriş ve mürettebat kurtarma dahil birçok operasyonun kostümlü provasını gerçekleştirdiğini söyledi.

Tüm bu hazırlıklar bittiğinde NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams’ın Starliner ile ISS’ye uçacaklar. Burada iki haftaya kadar diğer ISS mürettebatıyla birlikte yaşayıp çalışacaklar. Ardından Starliner uzay aracı ile geri dönecekler. 

Editör: Özkan Duran