HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILMIŞTI

Evde anne, işyerinde patron, tezgahta tatlıcı Evde anne, işyerinde patron, tezgahta tatlıcı

Müftü Deniz'in bisiklete binerek şehirde dolaştığı, motosikletle işe gittiği ve cübbe giymediği yönündeki şikayetler sonucu hakkında Diyanet İşler Başkanlığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturmanın ardından müftülük görevinden alınan müftü Mehmet Deniz, bunun üzerine mahkemeye başvurdu. Balıkesir İdare Mahkemesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kınama cezasını ve müftülükten alınma kararını bozarak göreve iade kararı verdi. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı bu kararı işleme koymadı. Müftü Mehmet Deniz bunun üzerine durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

MÜFTÜ1

5 ÇOCUK BABASI İDİ

Anayasa Mahkemesi süreci devam ederken, müftü Mehmet Deniz’in evinde intihar ettiği öğrenildi. Mehmet Deniz 5 çocuk babası idi. İntihar olayının ardından Diyanet’in karıştığı belirtiliyor.

İntihar olayı üzerine, Diyanet İşleri Başkanlığı Atama Yürütme Kurulu'nda (AYK) yer alan üyelerle ilgili bir çok iddia ortaya atıldı. Bu iddialar arasında, kendi gruplarından olmayan kişileri benzer gerekçelerle müftülükten ve vaizlikten uzaklaştırmak var.

Mehmet Deniz’in intihar etmeden önce yaşadıklarını anlatan bir de mektup bıraktığı öğrenildi. Mektuba savcılık tarafından el konuldu.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir müftü şu açıklamayı yaptı:"Şu anda Diyanet kaynayan kazan. Tüm teşkilat ayakta. Birileri artık Diyanet'ten gitmeli. Diyanet'te bir şeyler değişmeli. Çok büyük bir etki yaptı bu intihar olayı. Diyanette yöneticiler sabahlara kadar uyuyamadı. Türkiye'de ilk kez bir müftü intihar etti."

CAMİ (2)

BİR MÜFTÜ NİÇİN İNTİHAR EDER?

Adil-Sen Genel Başkanı Ahmet Murat Hocaoğlu yaşanan acı olay sebebiyle şu açıklamayı yaptı:

"Çok haksızlığa maruz kaldı. Buna karşı mücadelesini verdi. Bu insanı haksızlık nedeniyle kaybettik. Atama Yürütme Kurulu, kınama cezasını kaldırmadı. Birileri müftülükten atılıp güçlü olduğu için geri döndürülüyorsa, bu garibanlara neden uygulanmıyor? Bir müftü niçin intihar eder? Diyanet İşleri Başkanlığı ve genel müdürlere sesleniyorum.

Biz böyle liyakatsiz bir işlem istemiyoruz. Gücü olan kazanmasın. Bunlara müsaade etmeyin. Mehmet Deniz hocam bu şekilde yaşadığı için mi ceza aldı? Bu insanın ölümünde sizin parmağınız yok mu? Elinizi vicdanınıza koyun. Beş tane çocuk yetim kaldı. Mehmet Deniz maalesef Diyanet İşleri Başkanlığı'nda yapılan haksız işlemden dolayı kendi canına kıydı. Mehmet Deniz'in yaşadıklarını birçok kişi yaşadı ya da yaşıyor. Gücü olanlar görevine dönüyor."

Editör: AYHAN BAYRAKTAR