Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Adana’daki İncirlik Üssü’nün statüsüne ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık, üssün Türkiye’ye ait olduğunu vurgulayarak, “İncirlik bir Türk üssüdür. Üzerindeki tüm tesisleri ile birlikte mülkiyeti Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir. Üs komutanı Türk Tuğgeneralimizdir. Orada Amerikan askerlerinin olması Amerikan üssü olduğu anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlıkta düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yürüttüğü faaliyetlere ilişkin bilgi verdi.
Terörle mücadele sürüyor
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin beka ve güvenliğe yönelik risk ve tehdit unsurlarına karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Aktürk, devam eden operasyon ve arama-tarama faaliyetleri kapsamında son bir hafta içerisinde 4 PKK’lı teröristin teslim olduğunu açıkladı.
Suriye harekât alanlarında tünel imha çalışmalarının da sürdüğünü belirten Aktürk, “Son bir haftada imha edilen 3 kilometre tünel ile birlikte Menbiç’te tespit edilen tünel hatlarının yüzde 95’i (462 kilometre) imha edilmiştir. Böylece Suriye harekât alanlarında imha edilen toplam tünel uzunluğu 764 kilometreye ulaşmıştır” dedi.
Hudutlarda sıkı güvenlik
Hudut güvenliği kapsamında yasa dışı geçişlere yönelik önlemlerin sürdüğünü ifade eden Aktürk, son bir haftada 7’si terör örgütü mensubu olmak üzere 78 kişinin yakalandığını, 1.733 kişinin ise hududu geçemeden engellendiğini söyledi.
Yıl başından bu yana yakalanan düzensiz geçiş sayısının 1.278’e, engellenen kişi sayısının ise 13 bin 493’e ulaştığını belirten Aktürk, sınırların çok katmanlı güvenlik sistemiyle korunduğunu kaydetti.
Malatya’ya Patriot sistemi konuşlandırılıyor
Aktürk, İran’dan ateşlenen ve Türkiye hava sahasına giren bir balistik mühimmatın NATO hava ve füze savunma unsurları tarafından etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Mühimmat parçalarının Gaziantep ve Diyarbakır’da boş araziye düştüğünü belirten Aktürk, olayda can kaybı yaşanmadığını ifade etti.
Bölgedeki gelişmeler nedeniyle NATO’nun da destek verdiğini belirten Aktürk, “Ramstein/Almanya’dan görevlendirilen bir Patriot hava savunma sistemi Malatya’da konuşlandırılmaktadır” dedi.
KKTC’ye F-16 ve hava savunma sistemleri
İran ile ABD-İsrail arasında yaşanan çatışmaların bölgesel riskleri artırdığını belirten Aktürk, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin güvenliğinin artırılması amacıyla 6 adet F-16 savaş uçağı ve hava savunma sistemlerinin KKTC’ye konuşlandırıldığını söyledi.
Aktürk, Türkiye’nin hava sahasının ve vatandaşlarının güvenliği için hava devriyeleri ile deniz ve hava unsurlarının Doğu Akdeniz’de görevlerini sürdürdüğünü de vurguladı.
İncirlik Üssü açıklaması
MSB, İncirlik Üssü’nün statüsüne ilişkin tartışmalara da açıklık getirdi. Bakanlık, Adana’daki 10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığı’nın Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:
“İncirlik bir Türk üssüdür. Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti Komutanlığı’na bağlı olarak görev yapan 10’uncu Ana Jet Üs Komutanlığımız Adana İncirlik’te konuşludur. Üs içerisinde F-16 filomuz, tanker filomuz ve İHA’larımız bulunmaktadır. Amerikan askerlerinin orada bulunması üssün Amerikan üssü olduğu anlamına gelmez.”




