MODEKS Mobilya Fuarı dün düzenlenen törenle kapılarını açtı. Açılışa Bursa Valisi Vekili Ahmet Kurt, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Osmangazi Kaymakamı Osman Taştan, İnegöl Kaymakamı Aziz İnci, AK Parti Bursa İl Başkanı Sayın Sedat Yalçın, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanı Metin Çelik, MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Zeki Kavaz ile çok sayıda davetli katıldı.

İNEGÖL"DEN KATILIM YÜZDE 90

Fuarın açılış töreninde konuşan Tüyap Bursa Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü; "Bu fuarda işbirliği yaptığımız Media Anemon şirketine teşekkür etmek istiyorum. Hakikaten ilk senesinde böylesine bir büyüklükle ziyarete açtığımız fuarda yoğun çaba sarf ettiler. Özellikle İnegöl"den katılımın yüzde 90 gibi bir yüzdeye gelmesinde emekleri var. İsmail Bilican kardeşim başta olmak üzere tüm ekibe şükranlarımı sunmak ve bu işbirliğini yıllarca devam ettirmek arzusunda olduğumuzu da ifade etmek istiyorum. Evet, ilk senesinde Modeks önemli bir ölçek yakaladı. 5 salonda 30.000 metre karede, 196 firma, 348 markanın katılımıyla hazırlandı. Katılan firmaların yüzde 90"ı Bursa, İnegöl olmakla birlikte, İstanbul, Tekirdağ, Kayseri menşeli markalar da yerini aldı. Tabii ki ilk senesinde çok büyük beklentiler içine girmemek lazım. Bu fuarın ilki önemli ama 2.si, 3.sü daha önemli, geleneksel hale geldiğinde bu salonlar ziyaretçi rekoru kıracaktır. Ben bu fuarın daha da büyüyeceğine yürekten inanıyorum."diye konuştu.

Sektörün en önemli kuruluşlarından bir tanesi olan MOSDER Başkanı Ahmet Güleç ise konuşmasında ifadelere yer verdi:

10 ŞEHRİMİZDE CİDDİ FUARLAR DÜZENLENİYOR

Mobilyacımız bir fuarı kapatıp, bir fuarı açıyor. Bu mobilya sektörünün çalışkan, dinamik bir sektör olmasının da özelliği. Ben sektörü yakından tanıyan birisi olarak fuarcılık sektöre büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Biz mobilyacılar olarak önce dünya fuarlarını dolaştık. Sonra uluslararası dünya fuarlarında boy gösterdik. Bugün ise Türkiye"nin yaklaşık 10 şehrinde ciddi anlamda mobilya fuarları düzenliyoruz. Bu Türkiye mobilya sektörünün bir başarısıdır. Peki, ne oldu da 10 yıl önce sırada bir sektör olan mobilya sektörü bugün Türkiye"de bütün bakanlıkların yakından takip ettiği, bütün şehirlerde kümelenme toplantılarının yapıldığı bir sektör haline geldi.

Dolar ve Euro'da Haftalık Açılış: Lira Karşısında Son Durum Dolar ve Euro'da Haftalık Açılış: Lira Karşısında Son Durum

4İ FORMÜLÜ

Mobilyacılar olarak biz aslında 4 temel yol izledik. Biz bunu 4İ formülü olarak nitelendiriyoruz. İlki İmalat. Mobilya sektörü imalata dayanıyor. Bütün gücünü imalattan alıyor. 61 ilde üretim yapıyor. İmalat ve mobilya deyince artık eski geleneksel yöntemlerini bırakmış, artık teknolojiyi kullanan bir sektör var. Bugün dünyadaki bütün teknoloji fuarlarını mobilyacımız yakından takip ediyor. Düşünün ki mobilya sektörü öyle bir sektör ki son teknolojiyi kullanıyor, aynı anda Türkiye"ye transfer ediyor ama yetmiyor. Artık dünya trendlerini yakından takip eden ve dünyaya mobilya trendi satan bir sektörümüz var. Büyük bir sektörden bahsediyoruz. Bugün perakendecisiyle, toptancısıyla 60 binden fazla firma var. Asya, Kafkasya, Balkanlar, Afrika, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin fikir merkeziyiz. Biz dünyaya sadece mobilya ihraç etmiyoruz. Mağazacılık ihraç eden bir ülke konumuna geldik. Bugün sadece MOSDER üyesi 22 firmanın dünyada 1096 mağazası var. Çok yakın bir tarihte dünyanın en ünlü şehirlerinde, en önemli caddelerinde birbirleriyle sırt sırta vermiş en az 10 Türk markası olacak. Bu ne demektir" Kısa bir süre sonra Türk mobilya sektörü dünyaya 10 tane büyük mobilya markası kazandıracak. Pazarlara yakın oluşumuz bizim için bir avantaj. Bugün 4,5 saatlik uçuş mesafesinde 1,5 milyarlık bir nüfusa hitap ediyoruz. 23 milyar $ gelir var burada. Bu pazara ulaşmamız ve ihracat yapmamız lazım. Tasarlar, üretir ve satarken; ikinci İ olan inovasyonu kullanıyoruz. Mobilya sektörünün en önemli özelliği ise diğer bir İ olan istihdam. Bugün yaz sanayi ile beraber 500 bin kişi istihdam ediyoruz. Mobilya sanayisinin kümeleştiği şehirlerde işsizlik sorunu yok, tam tersine çalıştıracak adam sorunu var. Aynı zamanda 19 sektöre ciddi anlamda değer katıyoruz. İnşallah bu yıl Türk mobilya sektörü olarak ihracattan gelen büyümeyle birlikte 30 bin kişiye istihdam yapacağız. 4"cü İ ise ihracattır. 2000 yılında 180 milyon $ ihracat yapan. Karşılığında 202 milyon $ ithalat yapan, yani o dönem cari açığa neden olan bu sektör bugün 1 milyar 850 milyon $ ihracatla 1 milyar 113 milyon $ dış ticaret fazlası veriyor. Mobilyacı belli ilkelerle buraya geldi. 2023 yılında büyük hedefimiz var. 10 milyar $ ihracat yapacağız ve dünyanın 5 büyük mobilya ihracatçısı ülke arasında olacağız. Buda mobilyacımızın vizyonudur. Kaliteli mobilyayı dünyaya göre ucuza veriyoruz. Bugün Fransa mobilyanın kilosunu 6,7 $"dan Almanya 3,6 $"dan, İtalya 6 $"dan satarken, Türkiye olarak 3,7 $"a satıyoruz. Demek ki katma değeri yükseltip ülkemize daha fazla değer katma imkânı olan bir sektörüz.

2023 DOĞRULTUSUNDA İNEGÖL"ÜN ALTYAPISINI HAZIRLIYORUZ

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Ben de sektörden geliyorum. 9 yıldır da belediye başkanlığım münasebetiyle MODEF"in yönetim kurulu başkanıyım. Bursa konjektürel anlamda önemli ama İnegöl"de önemli bir ilçe. Bu bağlamda farklı farklı ilçelerin farklı ağırlık noktaları var. İnegöl"de mobilya çok çok önemli. Tabiri yerindeyse kaymakamından belediye başkanına, iş adamından sivili toplum kurulu örgütlerine kadar herkes mobilya ile yatıp mobilya ile kalkıyor. Bizi heyecanlandıran unsurlar var. 100 yıllık bir geçmişimiz var. Önemli sanayici ve işadamlarımız, tecrübemiz var. Bugün biz henüz daha 1,8 milyar $"lardayız ki İnegöl olarak bunun yüzde 13-14"ünü gerçekleştiriyoruz. İtalya"nın 20, Çin"in 30 milyar küsur $"larlarıyla kıyaslandığında lojistik anlamdaki avantajları da düşündüğümüzde önümüzün ne kadar açık olduğunu biliyoruz. Geçen ay İstanbul"da İMOB fuarı vardı. Katılımcıların yarısı, 96 firma İnegöllüydü. Bugün buradayız, önümüzdeki ay Çin"de bir fuar var. Oraya katılan 16 mobilya firmasının 6"sı İnegöllü mobilyacı. 1-7 Nisan bizim MODEF"imiz var. 2023 hedefleri var. Mobilya sektörü ve İnegöl olarak kendimizi bu hedefler doğrultusunda konumlandırmaya ve buna göre altyapımızı hazırlamaya çalışıyoruz. Onun için de fuar fuar geziyor ve araştırıyoruz."

İNEGÖL BURSA"NIN EN ÖNEMLİ İLÇESİ

Kısa bir selamlama konuşması yapan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdullah Karadağ, İnegöl"ün önemine dikkat çekerek, "İnegöl, Bursa"nın en önemli ilçesi ve aynı zamanda mobilyanın da başkentidir."diyerek açılışını gerçekleştirilen mobilya fuarının hayırlara vesile olmasını diledi.