Miras, bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan haklan, malları ve borçlarına verilen isimdir. Miras kalan mülk üzerinde nasıl hareket edileceği pek çok kişinin araştırdığı konuların başında gelir. İşte onlardan bazıları ve merak edilen detaylar!

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar? Miras hangi durumlarda devlete kalır?

Mirasın intikal sürecinde belirlenen bazı aşamalar bulunmaktadır. Bu sürede istenen evraklar tamamlandıktan sonra miras intikali gerçekleşir. Peki “Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar? Kalan miras nasıl devlete kalır?

MİRAS HAKKI KAÇ YIL GEÇERLİDİR?

Miras hakkı, murisin vefatı ile birlikte mirasçıların sahip olduğu mutlak bir haktır. Mutlak haklar içinse herhangi bir geçerlilik süresi söz konusu değildir. Bundan dolayı miras hakkının tabi olduğu bir geçerlilik süresi düzenlenmemiştir. Ancak, miras hukuku davalarının birkaçı için kanunda zamanaşımı süreleri düzenlenmiştir ve davanın bu süre zarfında açılması gerekir.

MİRAS KALAN EVİ ÜZERİNE ALMA SÜRESİ NE KADAR?

Miras kalan bir ev, murisin isteği üzerine ilk bir hafta içinde yapılabilir. Ancak mirasçı tarafından talep 2 yıl içinde yapılmaz ise Tapu Müdürlüğü mirasçılık belgesi düzenlemek için yargıya başvuru yapar. Müdürlük gerekli işlemleri yaptıktan hemen sonra size bildirim mektubu gelir. Eğer işlemler sıkıntısız bir şekilde yapılır ise 1 hafta içinde bütün işlemlerin halledilmesi mümkündür.

Miras kalan evi üzerine alma süresi ne kadar? Miras hangi durumlarda devlete kalır?

MİRASTA BİR KİŞİ İMZA VERMEZSE NE OLUR?

Mirasçılardan biri imza vermez ise, anlaşmanın olmamasından dolayı her bir mirasçının mahkemeye başvurma hakkı bulunur. Mahkemeye başvuran mirasçı, sözleşme ya da kanun uyarınca ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça paylaşma isteyebilecektir.

Merkez'in rezervleri azalışta! Merkez'in rezervleri azalışta!

MİRAS HANGİ DURUMLARDA DEVLETE KALIR? 

Miras bırakan kişinin birinci, ikinci, üçüncü derece hısımları, evlatlığı ve sağ kalan eşi bulunmuyor ise ve yine miras bırakan mirasının tümü sağlığında ölüme bağlı bir tasarrufa konu etmemiş ise mirasın tamamı devlete kalır.

MİRAS KALAN TAPU ÜZERİNE ALINMAZSA NE OLUR?

Mirasın devri yapılmaz ise tapu müdürlükleri mirasçılık belgesinin düzenlenmesi için yargıya başvuru yaparak ve müdürlük tarafından da belgeye bakılır ve tapu sicilinin kayıtlarını teslim edip güncelleştirilir.

Editör: Fırat Çelik