Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanlığına İngiliz eski hakem Anthony Taylor'ın getirildiğini duyurdu. Ferhat Gündoğdu'nun istifasının ardından alınan kararla birlikte MHK'nin yeni üyeleri de belli oldu. Federasyon ayrıca hakemler hakkında yapılan açıklamalara yönelik disiplin cezalarında yeni bir düzenlemeye gidileceğini açıkladı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Merkez Hakem Kurulundaki görev değişikliklerine ilişkin kararlarını kamuoyuyla paylaştı. TFF Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, MHK Başkanlığına daha önce Elit Hakem Direktörü olarak görev yapan Anthony Taylor atandı.

Federasyon, kurulun yeni üyelerini de açıklarken Futbol Disiplin Talimatı'nda yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgilendirmede bulundu.

MHK'nin Yeni Başkanı Anthony Taylor Oldu

TFF tarafından yapılan resmî açıklamada, Merkez Hakem Kurulunda boşalan görevler için yeni atamaların gerçekleştirildiği belirtildi.

Bu kapsamda MHK Başkanlığına Anthony Taylor getirilirken kurul üyeliklerine Alan Snoddy, Igor Radojicic ve Barış Şimşek atandı.

Federasyonun açıklamasında, söz konusu isimlerin görevlendirilmesiyle birlikte hakem yönetimindeki yeni yapılanmanın şekillendiği bildirildi.

Hakemler Hakkındaki Açıklamalara Yeni Ceza Düzenlemesi

Türkiye Futbol Federasyonu, hakemlerle ilgili yapılan açıklamalar konusunda da yeni bir karar aldı.

Federasyondan yapılan duyuruda, maçlardan önce ve sonra hakemler hakkında yapılan açıklamalara uygulanacak yaptırımlar için Futbol Disiplin Talimatı'nda özel bir düzenlemeye gidileceği belirtildi.

Yeni düzenlemede uygulanacak cezaların kapsamına ilişkin ayrıntılar ise henüz paylaşılmadı.

TFF Yönetim Kurulunda Görev Dağılımı Açıklandı

Türkiye Futbol Federasyonu, yönetim kurulu üyelerinin sorumluluk alanlarını da yeniden belirledi.

Açıklanan görev dağılımına göre:

  • İbrahim Özbay: Süper Lig

  • Cengiz Gökay: Ar-Ge, futbol altyapısı ve gençlik projeleri

  • Hasan Surözü: İletişim ve pazarlama

  • Fazlı Çilingir: Kulüp lisans ve mali işler

  • Tahir Ediz Kıray: A Millî Takım

  • Metin Akyüz: 2. Lig, 3. Lig ve amatör ligler

  • Gürkan Uğur: 1. Lig

  • Muhammet Akçay: Genç, kadın, plaj ve futsal millî takımları

Federasyon, alınan kararların Türk futbolunun gelişimine katkı sağlamasının hedeflendiğini bildirdi.

Ferhat Gündoğdu Neden İstifa Etmişti?

Merkez Hakem Kurulunda yaşanan görev değişikliği, eski başkan Ferhat Gündoğdu'nun istifasının ardından gerçekleşti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve kamuoyunda "Hakemler Dosyası" olarak bilinen soruşturma kapsamında Ferhat Gündoğdu'nun da aralarında bulunduğu bazı isimler hakkında adli işlem başlatılmıştı.

Soruşturma sonucunda Ferhat Gündoğdu, Ferdi Karadoruk, Yunus Yıldırım, Alican Sağlar ve Emre Kosif hakkında tutuklama kararı verilmişti.

Ahmet Şahin ve Sebahattin Şahin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Gündoğdu, tutuklama kararının ardından 3 Ekim 2026 tarihi itibarıyla MHK Başkanlığı görevinden istifa etmişti.

Avukatları tarafından yapılan açıklamada, istifa kararının TFF'nin soruşturma sürecinden olumsuz etkilenmemesi ve adli sürecin sağlıklı ilerlemesi amacıyla alındığı belirtilmişti.

Soruşturmanın devam ettiği, tutuklama kararlarının kesinleşmiş mahkûmiyet anlamına gelmediği biliniyor.

Anthony Taylor Kimdir?

İngiliz futbolunun tanınmış hakemlerinden Anthony Taylor, uzun yıllar Premier Lig'de ve uluslararası futbol organizasyonlarında görev yaptı.

2013 yılından itibaren FIFA kokartı taşıyan Taylor, kariyeri boyunca UEFA Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi, Avrupa Futbol Şampiyonası ve FIFA Dünya Kupası gibi önemli organizasyonlarda karşılaşmalar yönetti.

Taylor, 4 Ağustos 2026 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu bünyesinde MHK Elit Hakem Direktörü olarak göreve başlamıştı.

20 Ekim 2026 tarihinde yapılan atamayla birlikte İngiliz futbol insanı, Merkez Hakem Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi.

Kaynak: www.ntv.com.tr