Altın Fiyatlarında Güncel Durum | 8 Mayıs Güncel Altın Fiyatları Altın Fiyatlarında Güncel Durum | 8 Mayıs Güncel Altın Fiyatları

MÜTHİŞ TÜRK KIZI İLK KARARINI AÇIKLAYACAK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Müthiş Türk Kızı olarak anılan Hafize Gaye Erkan'ın önderliğinde ilk kez toplanacak. PPK toplantısı 22 Haziran'da gerçekleştirilecek ve politika faizi kararı açıklanacak.

ERDOĞAN'DAN YENİ YÖNETİME TAM DESTEK

Enflasyonu tek haneye indirmekte kararlı olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in önerdiğini söyledi. Faiz politikasıyla ilgili "Ben aynı yerdeyim" mesajı veren Erdoğan, "Hazine ve Maliye Bakanımızın atacağı adımları süratle, rahatlıkla Merkez Bankası’yla beraber atmasını kabullendik, “hayırlı olsun” dedik" dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN KARARI NE OLACAK?

Uzun bir süredir düşük faiz politikası uygulayan Merkez Bankası'nın Hazine ve Maliye Bakanlığı Başkanlığına getirilen Mehmet Şimşek şeffaf, öngörülebililir ve tutarlı bir yönetim mesajları sonrasında kararının ne olacağı merak ediliyor. Kavcıoğlu yönetiminde Mart 2021'den bu yana 19 baz puandan 8.5 baz puna geri çekilen politika faizine ilişkin 8 kurumdan peş peşe tahmin geldi. 

Yapılan tüm tahminlerde Merkez Bankası'nın bu ay faizleri en az yüzde 15 seviyesine yükseltmesi bekleniyor.

EKONOMİSTLERİN HEPSİ ARTIŞ BEKLİYOR

AA Finans'ın beklenti anketine katılan 18 ekonomistin hepsi Merkez Bankası'nın politika faizini artıracağını söylüyor. Ekonomistler politika faizinde 1.075 baz puan artış beklentisiyle yüzde 19,25'e medya tahminde bulunuyor. 

Reuters'ın yaptığı ankete 15 kurumun hepsi de artışı öngördü. Tahminler bir haftalık repo faizinin 1.150 baz puan artışla yüzde 20 seviyesine çekileceğini gösterirken, yüzde 12,5 ve 30 aralığında değişti.

MERKEZ BANKASI YIL SONU FAİZ TAHMİNİNİ YÜKSELTTİ

Merkez Bankası haziran ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçları dün yayımladı. Ankete göre bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 8,5 iken bu anket döneminde yüzde 17,56 oldu. Gelecek 12 ay sonundaki repo ihale faiz oranı beklentisi yüzde 11,11'den yüzde 19,30'a yükseldi.

JP MORGAN

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay politika faizini yüzde 25'e çıkarmasını bekliyor. Banka analistleri, yıl sonunda ise faizlerin yüzde 30 seviyesinde olacağını belirtiyor.

GOLDMAN SACHS

Goldman Sachs tarafından yapılan değerlendirmede, "Tamamen ortodoks karar vericiler Türkiye'de faizleri yüzde 40'a çıkarabilir" diyerek faiz tahminini açıkladı.

Societe Generale 

Societe Generale, politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırımlar gerçekleştirilmesini bekliyor.

BARCLAYS

Birleşik Krallık’tan dev banka Barclays da TCMB'nin faizi bu ay yüzde 25'e getirdikten sonra Ekim'de yüzde 35'e çıkaracağı öngörüyor.

2,5 YIL SONRA İLK KEZ OLACAK

Naci Ağbal yönetimindeki Merkez Bankası, Mart 2021'de politika faizini 3 baz puan artışa giderek yüzde 17'den yüzde 19'a çıkarmıştı. Kararın ardından Başkan Naci Ağbal’ın görevi sona ermiş ve Şahap Kavcıoğlu 2.5 yıl içinde politika faizini yüzde 8.5'a indirdi.

Editör: Fırat Çelik