Bursa Teknik Üniversitesi'ne yeni bölümler açılıyor Bursa Teknik Üniversitesi'ne yeni bölümler açılıyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), liselerde yer alan "spor eğitimi" dersinin müfredatını baştan aşağı revize etti. 9, 10, 11 ve 12. sınıfları kapsayan yeni müfredat, öğrencilere bireysel veya takım sporlarından birini seçme imkanı tanıyarak dersin içeriğine öğrenci katılımını artırmayı hedefliyor.

Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından kabul edilen müfredat, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından onaylandı. Spor eğitimi dersi, öğrencinin isteği doğrultusunda seçim yapabilme olanağı sunacak. Dersin içeriğinde uygulama metodlarına özel bir önem verilerek, öğrencilere araştırma, çabukluk, dayanıklılık, esneklik, koordinasyon, spor kültürü ve dil becerilerini geliştirme hedefleniyor.

Bakanlık, öğrencilere bireysel sporlar ve takım sporları olmak üzere iki farklı seçenek sunacak. Bireysel sporlar arasında badminton, bisiklet, boks, eskrim, güreş, halter, judo, karate, kayak, masa tenisi, okçuluk, oryantiring, tekvando, tenis ve yüzme gibi 15 farklı spor dalı bulunurken, öğrenciler basketbol, futbol, hentbol ve voleybol gibi 4 takım sporundan birini de seçme şansına sahip olacak.

Her modülde, öğrencilerin ilgi ve istekleri doğrultusunda seçtikleri branşlara katılımları değerlendirilecek. Bu program kapsamında öğrenciler, bölge, çevre, saha, malzeme, ilgi, ihtiyaç ve öğrenme ortamlarını değerlendirerek fiziksel etkinliklere dahil olacak, bilgi ve becerilerini geliştirecek, sağlıklı yaşam tarzını benimseyecek ve işbirliği ile iletişim becerilerini güçlendirecekler.

Öğrenciler ayrıca, spor dersi neticesinde Türk spor tarihindeki başarılı sporcuları tanıma, liderlik yapma, iyi bir izleyici olma, sportif organizasyonları yorumlama alışkanlığı kazanma gibi yetenekler edinecekler. Öğrencilerin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerini desteklemek amacıyla özel eğitime gereksinimi olan öğrencilere de çalışmalara katılma imkanı sunulacak.

Sağlık kontrolü için okul kurulları, öğrencilerin sağlık durumlarını düzenli olarak kontrol ederek uygun fiziksel etkinliklere katılımlarını teşvik edecek. Öğrenciler, ders haricindeki süreçlerinde de uygun fiziksel etkinliklere ve sporlara katılmaya özendirilecek, yetenekli öğrencilerin spor kulüplerine katılımı kolaylaştırılacak. Bu derslerde, centilmence oyun ve mücadele anlayışının benimsetilmesi, ahlaki ve kültürel değerlerin öğrencilere tanıtılması ve davranışlarına etkilemesinde rol oynaması da vurgulanan önemli unsurlar arasında yer alacak.

Editör: İHSAN KURAN