Zonguldak'ta 2013 yılında TTK'ya ait Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında meydana gelen ve 8 maden işçisinin hayatını kaybettiği metan gazı püskürmesine ilişkin davada, Yargıtay'ın bozma kararı sonrasında 9 sanığın yeniden yargılanma süreci devam ediyor.

Maden faciasında sanıklar için yeniden yargılama kararı

Olay, 7 Ocak 2013 tarihinde, yer altı galerisi açma çalışmaları sırasında meydana gelen metan gazı püskürmesi sonucu 8 maden işçisinin yaşamını yitirmesi ve 8 işçinin yaralanmasıyla gerçekleşmişti. Facia sonrasında dönemin TTK yöneticileri ve yüklenici firma yetkilileri olmak üzere toplam 9 sanık hakkında "taksirle bir veya birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçlamalarıyla dava açılmıştı.

Maden faciasında sanıklar için yeniden yargılama kararı

Yüklenici firma Star İnşaat Genel Müdürü Ş.S.D. ile şirket yetkililerinden E.K.'ya 8 yıl 4'er ay hapis cezası verilirken, A.A. hakkında beraat kararı çıkmıştı. Ancak Yargıtay 12. Ceza Dairesi, sanıklar Ş.D., E.K. ve A.A. hakkında verilen kararı bozarak dosyayı 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geri göndermişti.

Maden faciasında sanıklar için yeniden yargılama kararı

  1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2022 yılı Ekim ayında görülen duruşmada, dönemin TTK yetkilileri de dahil olmak üzere 6 sanık hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından hapis cezası talebiyle dava açıldı. Aynı zamanda Yargıtay'ın bozma kararı nedeniyle 3 sanığın dosyası da aynı mahkemede birleştirildi.

Durumun karmaşıklığına rağmen, tutuksuz sanıklardan M.A. ile taraf avukatları ve madencilerin yakınları, 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya katıldı. Sanık avukatları, mahkemede bozma kararına karşı savunma yaptılar. Ancak, sanık E.K.'nın savunmasının alınması ve dosyadaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşma 3 Mayıs tarihine ertelendi.

Yargı sürecinin detayları ve mahkeme kararlarının ardındaki gelişmeler merakla beklenirken, bu trajik olayın aydınlatılması için adaletin sağlanması umut ediliyor.

Editör: İHSAN KURAN