"Ya İstiklal Ya Ölüm" dizisinin gizli kahramanı. Vatansever, cambazlık ve tulumbacılık da yapan Topkapılı Hakimzade Cambaz Mehmet Bey. Mustafa Kemal Paşa ile Çanakkale Savaşlarında er iken tanışmış ve kahramanlıklarından dolayı da Paşa'nın elinden çavuşluk şeridi de almıştır.

Mustafa Kemal Paşa, İstanbul'a geldiğinde de onunla görüşmüş ve emirlerini verdikten sonra omuzlarını sıvazlayarak: "Göreyim seni Cambaz Mehmet Bey" dediği iddia edilir.

1874 doğumlu olan Topkapılı okulu bırakmış ve İstanbul'un namlı külhanbeylerinden olduktan sonra mütareke sürecinde İstanbul'da kurulan Karakol ve daha sonra da Mim Mim gibi Anadolu'ya destek veren gruplarda yer almış ve önemli katkılar sağlamıştı.

Yazılanlara göre; "Topkapılı Mehmet, "Çok zekidir. Şeytana külahı ters giydirir. Tazı gibi koşar. Silah atmada ve bıçak sallamada üstüne yoktur.

Zalimlere karşı gaddar, mazlumlara karşı merhametlidir. İstanbul'da 50 bin silahlı adamı vardır. Padişahın da amansız düşmanıdır."

Topkapılı Mehmet Bey başlangıçta Karakol'a bağlı Şehremini Teşkilatı'nda idi. Dizide de yer alan Hüsamettin (Ertürk)Bey ile birlikte çalışmıştır.

Hüsamettin Bey MM grubunun reisi olduğunu anlatsa da arşivlerde Topkapılı'nın arkadaşlarının anlattıklarına göre "asıl reis" Topkapılı'dır. Ancak bilinen Hüsamettin Bey'in Ankara merkezde, Topkapılı'nın İstanbul'da etkili olduğudur.

Diziyi sağlıklı izlemeniz için; Topkapılı 16 Mart 1920'de İstanbul'un işgali sonrası takibat nedeniyle Trakya üzerinden Bulgaristan'a ve İtalya'ya geçtikten sonra, büyük bir para yardımıyla da geri dönmüştür.

Savaşın kazanılmasından sonra da TBMM'ne bağlı İstanbul Umum Amele Birliği ve İstanbul Şehir Meclisinde çalışmıştır.

TBMM tarafından 1922'de takdirname, 1924 maaş(vatan için yaptım diyerek almamıştır) ve 1926'da beyaz şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirildiğini de biliyoruz. Şapkalı fotoğrafı 2. Kuşak torun Cemal Balkantaş'tan. Kurtuluş Savaşı olmadı diyenlere gelsin...

Tulumbacı Topkapılı kaderin cilvesi; 1932 yılında evinde benzinin ateş almasıyla çıkan bir yangında ağır yaralanmış ve Cerrahpaşa Hastanesine kaldırılmış ancak hayatını kaybetmiştir. Nerdeyse tüm gazetelerde ölümü ve cenazesi haberleştirilmiş ve cenazesi devlet yetkililerinin de katılımıyla ELLER ÜZERİNDE taşınarak defnedilmiştir

Şehir Meclisi üyesi arkadaşı Avni Bey'in konuşması canlar yakar; Vatan için yanan kardeş, kendin yandın ve arkanda kendin için yanan bir halk kitlesi bıraktın"

Kurtuluşun bu gizli kahramanına minnetle...

Yaptıkların ve kurtuluşa katkılarınla olduğu gibi dizide verilen görevinle de yapacaksın işini. "Göreyim seni Cambaz Mehmet Bey"

Ruhun şad olsun!

MEHMET EMİN ELMACI