Meşhur bir fıkradır,duymuşsunuzdur.Bilgisayara sormuşlar: "Ne var ne yok".Bilgisayar patlamış.Çünkü "Dünyada ne var ne yok her şeyi say" demek gibi bir soruymuş.

Bizim de başlık olarak yazdığımız "Sosyal Medyanın Fayda ve Zararları"nın tümünü saymaya kalkarsak herhalde bilgisayarın başına gelen bizim de başımıza gelebilir.

Genellikle bir konunun fayda ve zararlarının ikisini de anlatma yerine biri anlatılır.Böylece onların zıddı da diğeri olmuş olur.Yani bir şeyin faydasını anlatırsınız faydanın zıtları da zararları olur.Tersi de öyle.

Son yıllarda gündemimize önce "MEDYA" sonrada "SOSYAL MEDYA" kavramları girdi.İsterseniz önce bunların anlamlarına bakalım.

MEDYA: İnsanlarla iletişimi sağlayan radyo, televizyon, gazete ve dergiler gibi basın yayın organlarının tümünü kapsayan ortak ad, kitle iletişim araçları, basın yayın.

SOSYAL MEDYA:Kullanıcısının kendi ürettiği içeriği yayınladığı ve paylaştığı online bir ağdır. Kullanıcılar içerikleri, makaleleri, haberleri, düşünceleri, günlük yaşanan olayları, fotoğrafları sosyal medya aracılığı ile görebilmekte görüşlerini yine bu sosyal ağ ile yansıtabilmektedir.

Hayatımıza ilk giren "Medya"nın kontrolü biraz daha kolaydı.Gerek onları kontrolü için çıkarılan yasalar gereği gerekse de geniş halk kesimine yayın yaptıkları için programlarına azda olsa dikkat ederlerdi.

"Sosyal Medya" ise daha çok özel gibi olduğundan için kontrolü zordur.Hem Medyanın hem de Sosyal Medyanın elbette ki faydaları da çoktur.Bir çok insanın ulaşması mümkün olmayan haber,bilgi ve görüntülere bunların sayesinde ulaşıyoruz.

Ancak özellikle "Sosyal Medya"nın bazı olumsuz/zararlı tarafları da vardır.Bunlardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

-Kendini Farklı Göstermek:Özellikle genç kızları,bayanları kandırmak tuzağa düşürmek konusunda çok kullanılan bir metottur.Kendini genç,yakışıklı,zengin v.b. göstermek gibi.

-Özel Hayatın/Mahremiyetin Ortadan Kalkması:Bilindiği gibi her insanın özel hayatı yasalarla da teminat altına alınmıştır.Ancak Sosyal Medya'da özel hayatlar ile ilgili bilgiler,fotoğraflar ve hatta iftiralar yer alabiliyor.

-Toplumdan Soyutlanma:Sosyal Medya ile çok uğraşan insanların toplum içine girmek yerine evde işyerinde bilgisayar/telefon başında vakit geçirdiklerini görüyoruz.Birlikte oturdukları çay masasında bile herkes kendi telefonuyla oynadığı için sohbetin yapılmadığına şahit oluyoruz.

-Sağlığın Bozulması:Sürekli bilgisayar ve cep telefon ile oynayan gençlerin, hareketsizlikten kaynaklanan aşırı kilo alma (obezite) ve damar tıkanıklığı hastalıklara duçar olduklarına şahit oluyoruz.

-Konuşma Bozuklukları:Özellikle gençler,konuşma yerine mesajlaşmayı tercih ettiklerinden dolayı ve mesajlarda kelimeleri kısalttıklarından dolayı konuşmalarının ve kelimelerin bozulduklarına şahit oluyoruz.Örneğin "Tamam" yerine "Tmm",Selam" yerine Slm v.b.gibi

-Dikkat Dağınıklığı: Sürekli bilgisayar ve cep telefon ile oynayan gençlerde dikkat dağınıklığının görüldüğünü izliyoruz.Kendilerine söylenenleri unuttuklarını ve yanlış öğrendiklerini müşahede ediyoruz.

Tabii ki öğrencilerin derslerine engel olması,zaman kaybı gibi zararları da ekleyebiliriz.

İnsanların,aldığı arabaları,gittikleri tatil yerlerini,yemeklerini sosyal medyada paylaşmaları pek doğru değildir.Sahip olduğun o evini,arabanı,villanı görenlerin yarısı memnun olsa da diğer yarısının kıskanabileceğini unutmayın.

Eskiden yemeklere besmele ile başlanırdı.Şimdi Selfie ile başlanır hale geldi.

Eskiden insanlar yemeklerini paylaşırdı.Şimdi ise yemeklerinin fotoğraflarını paylaşır hale geldi.