Hepimizin bildiği gibi hayatımızda üç tür bayram vardır.

1-Dini Bayramlar,

2-Milli Bayramlar,

3-Özel Bayramlar.

Dini ve Milli Bayramlarımızı biliyoruz.Özel Bayramlar ise bir ailenin nişan,düğün,sünnet v.b.cemiyetlerini sayabiliriz.Çünkü bu günler o ailenin en mutlu günleridir.

Bildiğiniz gibi müslümanın Müslüman üzerinde ki haklardan birisi de "DAVETE İCABET" etmektir.Yani çağrıldığı zaman önemli bir mazereti olmazsa gitmesi gerekir.

Günümüzde bu Çağırma işi "Davetiye" adı verdiğimiz basılı kartlarla yapılmaktadır.

Birisi bana davetiye getirdiğinde şunu düşünürüm:"Allah razı olsun.Binlerce insan arasından beni hatırlamış ve değer vererek çağırmıştır".O nedenle çok önemli bir mazeret olmadıkça davet edildiğim yere gitmeye çalışırım.Gidemediğimde de daha sonra tebrik etmeye çalışırım.

Basılan davetiyelerden amaç çağırdığımız eş ve dostlarımızı cemiyetimizden haberdar etmek ,cemiyetin yeri,tarihi ve saati hakkında bilgi vermektir.Ancak davetiye dağıtmak gerçekten zaman isteyen yorucu bir iştir.Hele hele büyük şehirlerde herkesin adresine gitmek hem zor hem de yorucudur.Bu nedenle teknolojiden faydalanmak en pratik yollardan birisidir.

Örneğin,Cep telefonumuzdaki WhatsApp gruplarından,kısa mesajlarla veya Facebook hesaplarından yararlanıp duyuru yapmak en kolay yollardandır.

Ancak azda olsa bazı insanlarımız mutlaka davetiyenin kendi adresine getirilmesini istemektedirler.Öylesine ki yolda veya camide görüp davetiye verdiğinizde almayıp mutlaka "adresime getirin" diyenler çıkmaktadır.Oysa Peygamber Efendimiz (sav) her zaman "Kolaylaştırınız zorlaştırmayınız" ve "Kim bu Dünyada bir müslümanın işini kolaylaştırırsa ahirette de Allah onun işini kolaylaştırır" buyurmuşlardır.

Bahar mevsiminin girmesiyle düğün mevsimi de hızlanmaya başladı.Bazen bir günde birden fazla düğün olabiliyor.Rabbim evlenen ve evlenecek bütün kardeşlerimize hayırlı geçimler nasip eylesin.

Evliliğe dinimiz ayrı bir önem vermiştir.Öylesine ki temeli Cennete atılan tek kurum ailedir.O nedenle "Cennet" olan yuvamızı "Cinnete" çevirmeyelim.

Evlilik denince ilk akla gelen "SABIR"dır. Sabır her alanda olduğu gibi evlilikte daha da bir önem taşımaktadır.İçinde tartışma olmayan bir aile yoktur.Ancak hemen en ufak bir tartışmada evliliği bitirmek yuvayı yıkmak büyük bir vebaldır.Dinimizde boşanma en son çaredir.Hadisi Şerifte de belirtildiği gibi "Boşanma,Allah'ın hoşlanmadığı bir helaldır".

Evlenen gençler özellikle dinimizin bu konuda ki emirlerini ve aile büyüklerinin nasihatlerini dikkate almalıdırlar.Bu konuda alimlerimizin tavsiyelerini dinlemelidirler.

Örneğin neden "EV"lenmek denmişte "EŞ"lenmek denmemiştir.Çünkü sadece eş almıyorsunuz.O eş ile birlikte bir ev kuruyorsunuz ve gelecek yıllarda geniş bir aile oluyorsunuz.

Kur'anı Kerimin şu ayeti evliliğin ana temellerinden bahsediyor:" Onlara ısınıp kaynaşasınız diye size kendi türünüzden eşler yaratıp aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O'nun kanıtlarındandır. Doğrusu bunda iyi düşünen kimseler için dersler vardır.(Rum,21).Ayette geçen özellikle şu hususlara dikkat ediniz:

-" Onlara ısınıp kaynaşasınız diye.

- Aranıza sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi.

Günümüzde boşanmaların ana sebeplerine bakınız. Bu iki önemli özelliğin yok oluşunu görürsünüz.