İslam Dini insanlar arasındaki iletişime çok büyük önem verir.Zaten Kur'an'ın inişinin sebebi de insanın Rabbine karşı görevlerini bilmesidir.Rabbimizi memnun etmenin birinci yolu da Rabbimizin kullarına karşı vazifelerimizi hakkıyla yerine getirmektir.

Onun içindir ki Allah'ın affetmediği iki büyük günahtan birisi Allah'a şirk (ortak) koşmak,diğeri de kul hakkı yemektir.Ondan dolayı Kur'an sürekli insana iyilik yapmasını emreder ve "İyi insan" anlamına gelen "Allah'ın Muhsin insanı sevdiğini" açıklar.

İnsanları mutlu etmenin bir yolu da insanı rahatsız etmemektir.Onun içindir ki kitaplarımızda buna "Adabı Muaşeret" yani günümüzün deyimiyle "Görgü Kuralları" adını verilir.Görgü kurallarına uyarsak hem biz hem de diğer insanlar rahatsız olmazlar.Çünkü büyük hastalıkların bile tedavi edilmeyen küçük hastalıkların büyümesiyle ortaya çıktığını unutmayın

Bir çok alim,düşünür ve bilgili insan bu "Görgü kurallarını" ele almış ve sonuçta güzel kurallar ortaya çıkmıştır.

İşte bu alim,düşünür ve bilgili insanların tespit ettikleri bazı "Görgü Kurallarından" örnekler verelim.

-Bir kişiyi telefonla peş peşe aramayın. Çağrınıza cevap vermiyorsa ilgilenmeleri gereken önemli bir şeyler olduğunu varsayın.Özellikle ısrarla aramayın.Çünkü müsait olmayabilir.Namaz vakitlerde aramayın.Çünkü camide çalınan telefonlar genellikle dışarıdakilerin dikkatsizliği sonucudur.

-Ödünç aldığınız parayı, diğer kişi size ödünç verdiğini hatırlamadan önce iade edin. Bu sizin dürüstlüğünüzü ve karakterinizi gösterir. Aynı şey para haricindeki diğer şeyler için de geçerlidir.Borç aldığınız parayı mutlaka bir yere yazın veya şahit tutun o size hatırlarsın.

-Birisi size yemek ısmarlarken asla menüdeki pahalı yemeği sipariş etmeyin. Mümkünse onların seçtikleri yiyeceklerin fiyatında yemek seçmeye çalışın.(Özellikle yemeğin yanında ki salata,içecek,tatlı v.b. gibi ek yiyecekleri siz istemeyin).

-Hiç kimseye "Niye hala evlenmedin?", "Çocuğun yok mu?", "Neden bir ev almadın?" veya "neden bir araba almıyorsunuz?" gibi sorular sormayın. Bunlar sizin sorununuz değildir.

-Bir arkadaşınız sizin için bir ödeme yaptıysa, bir dahaki sefere siz ödeme yapın.Sürekli aynı kişi ödeme yaparsa siz hiç elinizi cebinize atmazsanız araya zamanla soğukluk girer.

- Farklı görüşlere saygı gösterin. Unutmayın,herkes aynı şeyi düşünmek zorunda değildir.

- İnsanların konuşmasını asla bölmeyin. Konuşmalarına izin verin. Dediklerinin hepsini dinleyin.

- Biri size yardımcı olursa teşekkür etmeyi unutmayın.Yaptığı iyiliği görmemezlikten gelmeyin.

- Biri size telefonunda bir fotoğraf gösterdiğinde sola veya sağa kaydırmayın. Sırada ne olduğunu asla bilemezsiniz.

- Bir arkadaşınız size doktora gideceğini söylerse, "Geçmiş olsun,İnşallah önemli bir hastalığınız yoktur" deyin.Kendisi açıklama yapmazsa fazla zorlamayın. Onları, size kişisel hastalıklarını söylemek zorunda kalma gibi rahatsız edici bir duruma sokmayın. Bilmenizi isterlerse, kendileri zaten söylerler.

-Bir kişi doğrudan sizinle konuşuyorsa, telefonunuzla oynamanız kabalıktır.

-Sizden istenene kadar asla kimseye nasihat etmeyin.Sizin fikrinizi sorarlarsa bildiklerinizi açıklayın.En iyisini sizin bildiğinizi iddia etmeyin.

-Kimseye gerek yokken yaşını ve maaşını sormayın.

-Sokakta biriyle konuşuyorsanız güneş gözlüğünüzü çıkarın. Bu bir saygı göstergesidir. Göz teması konuşma kadar önemlidir

-Yoksulların içerisinde asla zenginliğinizden bahsetmeyin. Benzer şekilde, çocuğu olmayanların yanında çocuklarınız hakkında konuşmayın.

-Cep telefonunuz ile konuşurken, başkalarının sizi dinlemek zorunda kalmamasına riayet edin.Özellikle otobüslerde ,lokanta,cafe,pastane v.b.gibi insanların birbirine yakın oturduğu yerlerde telefon görüşmelerinizi kısa tutun ve fazlaca sesli konuşmayın.

UNUTMAYIN:Herkes kendi kapısının önünü temiz tutarsa bütün şehir temiz olur.