Antakya müzesindeki bir lahitten alıntı;

Duvarda yazan söz MS 65 yılında vefat eden "Seneca" isimli bir düşünüre ait: Para iIe satın aIınan sadakat, daha fazIa para iIe de satıIır. BaşIayan her şey biter. Büyük bir servet, büyük bir köIeIiktir.

ÖIüm, bazen ceza, bazen bir armağan, çoğu zaman da bir Iütuftur. Yeryüzünde gün ışığına Iayık oImayan nice insanIar vardır ama, güneş her gün yeniden doğar. Hayatı komedi sananIar, son espriyi iyi düşünsünIer! Yaşıyorsak, haIa umut var demektir.

Aza sahip oIan değiI, çok isteyen fakirdir. Hayatı kaybetmekten daha acı bir şey vardır, yaşamın anIamını kaybetmek. Unutmazsan senin, affetmezsen onun canı acıyacaktır. Unutma, affetmek ve unutmak sadece iyi insanIarın intikamıdır.

Ey hayat, senin bu kadar önemIi tutuIman öIüm sayesindedir. Unutma ki, birIikte oIduğun insanın geçmişini kurcaIamak, onunIa kurmayı düşündüğün geIeceği yok etmekten başka bir şeye yaramaz. İnsanIarı tanımak için onIarı sınamaktan korkmayın; çünkü kaybediImesi gerekenIer, en önce kaybediImeIidirIer. GençIiğinde biIgi ağacını dikmeyen, yaşIıIığında rahatIayacağı bir göIge buIamaz. *Hafif acıIar konuşabiIir ama, derin acılar dilsizdir. ÖLÜM HER ŞEYİ EŞİT KILAR.

ÜMMİYE KOÇAK

İlkokul mezunu bir kadın düşünün, ilk okuduğu kitap Maksim Gorki'nin Ana adlı eseri olsun, çektiği ilk uzun metraj film ile de New York'ta ödül alsın ve ödülünü almaya gidemesin........ Ödülünü almaya gidemeyince... "Bu ödülü Amerika'da festival salonunda almak isterdik. Ancak maddi olanaksızlıklar nedeniyle oraya gidemedik"demiş.

Evlendikten sonra Mersin'in Arslanköy adlı köyüne taşınan Ümmiye Koçak, köy kadınlarının yaşadıklarını tüm dünyaya göstermek için, 2001 yılında "Arslanköy Kadınlar Tiyatro Topluluğu"nu kurmuş. Burada halen eğitmen anne olarak canla başla çalışıyor... Ümmiye Koçak, "Hasret Çiçekleri" adlı oyunuyla 2006 yılında Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali'nde sahne almış.

Ümmiye Koçak, bu kadarla da kalmamış, "kadının kadına olan şiddeti"ni anlatan uzun metraj bir filmle inanılmaz başarılara imza atmış. Kadının kadına olan şiddetini konu alan Yün Bebek adlı uzun metraj filmi hem yazmış hem yönetmiş.Ancak bu filmi çekebilmek için çok büyük zahmetlere katlanmış. Tarlada çalışarak biriktirdiği paraları, son kuruşuna kadar "Yün Bebek" için kullanmış. 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde galası yapılmış.

Tüm bu zahmetler ona New York'tan "Sinemada en iyi Avrasyalı Kadın Sanatçı" ödülünü getirmiş! Arslanköylü Yörük Kadınlar olarak, Türkiye'deki kadınların sorunlarına dikkat çekmeye çalıştıklarını belirten Koçak, çabalarının ödülle sonuçlanmasını "Demek ki doğru yoldaymışız" diyerek açıklıyor. 34 yıllık evli ve 2 çocuk annesi olan 58 yaşındaki Ümmiye Koçak, bugüne kadar 11 tiyatro oyunu yazdı, kurduğu tiyatro topluluğu ile 500'ü aşkın kez sahneye çıktı ve oyunlarını Türkiye'nin dört bir yanından 30 bini aşkın insan izledi. Aldığı ödüller ve kurduğu topluluktaki tüm kadınların başarıları onun azminin ve taşıdığı o eşsiz ruhun bir kanıtı.